Dutch Beatbox Battle 2023

Dutch Beatbox Battle viert 15e editie!

Voor de vijftiende keer op een rij is het tijd voor het nationaal kampioenschap human beatbox. Tijdens Dutch Beatbox Battle 2023 strijden alle Nederlandse beatbox talenten voor de titel Nederlands kampioen. Hiervoor halen zij alles uit de kast en worden de meest uiteenlopende stem- en ademhalingstechnieken gebruikt om de meest unieke vocale muziek te maken. Winst tijdens de competitie betekent namelijk een officiële kwalificatie voor het wereldkampioenschap wat elke drie jaar wordt georganiseerd in Berlijn.

De competitie is opgesplitst in twee categorieën. In de categorie ‘solo’ strijden beatboxers één op één met elkaar om de felbegeerde titel. Hiervoor gebruiken ze niets meer dan een microfoon en hun mond. Dit is het voornaamste onderdeel van het evenement. Toch doet het kwalitatief niet onder aan de categorie ‘loopstation’: waarbij beatboxers in combinatie met een apparaat hun geluiden kunnen ‘loopen’. Dit betekent dat zij melodieën en ritmes kunnen herhalen binnen een vast ritme, om daarmee ter plekke een compositie te bouwen. Hierbij komen behalve explosieve beats ook krachtige zangstukken en rapteksten aan bod.

Om de deelnemers te beoordelen zijn er drie internationaal erkende beatboxers die in de jury plaatsnemen. Colaps is bijvoorbeeld winnaar van Grand Beatbox Battle, Faya Braz is een onbetwistbaar loopstation kampioen en SuperNova heeft het wereldkampioenschap tag-team gewonnen. Behalve het geven van hun professionele oordelen, verzorgen ze ook een exclusieve showcase.

Maar er is meer: zo zal niemand minder dan JR Kenna de avond afsluiten met reggae- & dancehall vibes. DJ Lenny Hendrixx draait de avond aan elkaar en verzorgt een toffe show. De kampioenen van 2022 treden op: SVM & AVH. Verder is niemand minder dan oud kampioen HurraKane tha SoundZtorm weer de host van de avond. Ook is er een kidscorner, marktplein en een expositie van de geschiedenis van de Nederlandse beatbox.

Genoeg reden om te komen! Dutch Beatbox Battle 2023 wordt georganiseerd op zaterdag 9 september van 12:00 – 22:00 in Theater Zuidplein, Rotterdam. Ga naar www.dutchbeatboxbattle.nl en zorg dat je op tijd bent om een kaartje te kopen. We zien je daar!