BMX-ers tonen dit jaar hun tricks op NK Freestyle in Rotterdam

Het NK BMX Freestyle 2020 is onderdeel van RSCW. De Havenloods schreef onderstaand artikel over dit event in Skateland Rotterdam.

Rotterdam – De internationale wedstrijd BMX Freestyle Park in Rotterdam is vanwege de corona-maatregelen geschrapt. Maar omdat het NK dat gelijktijdig zou plaatsvinden ‘gewoon’ doorgaat, met ook het eerste NK BMX Freestyle Street, staat er in september nog steeds spektakel met tweewielers op de kalender tijdens het Rotterdam Street Culture Weekend.

door Emile Hilgers

“De hele Nederlandse top komt”, vertelt gastheer Thomas van Bemmelen. “Voor hen is het weer de eerste wedstrijd sinds eind vorig jaar. Alleen de deelname van Red Bull atleet Daniel Wedemeijer is nog onzeker. Zodra hij weer mag vliegen, gaat hij weer trainen in Amerika. Hij is ook coach van de Zwitserse atlete Nikita Ducarroz uit het Zwitserse team.”

Toppers die naar verwachting zeker in actie komen, zijn titelverdedigers Levi Weidmann en Jana Muradova. De Rotterdamse Shanice Silva Cruz werd vorig jaar tweede op het NK, maar is inmiddels grotendeels hersteld van de knieblessure die haar toen parten speelde. “Ik voel me goed en heb veel getraind in combinatie met fysiotherapie. Ik wil graag die titel weer pakken, en het is fijn dat we nu de Rotterdammers kunnen laten zien wat wij als freestylers in huis hebben. Het park in Skateland is vernieuwd, met onder meer een nieuwe spine.”

In de 2.600 vierkante meter grote hal kunnen beide onderdelen plaatsvinden. Zaterdag 12 september is dat BMX Freestyle Street, op een parcours met onder meer trappen en rails. Zondag 13 september volgt BMX Freestyle Park, een Olympische discipline met veel jumpboxen en hoge quarterpipes.

De deelnemers worden door een jury beoordeeld op tricks, uitvoering, creativiteit, stijl en gebruik van de baan. Het is de derde keer dat het NK BMX Freestyle wordt gehouden. Van Bemmelen: “Het eerste NK was in 2018 in Eindhoven, het tweede in 2019 in Amsterdam. Toen wij hoorden dat de Urban Sports Week op het Museumplein niet door zou gaan, hebben wij ons kandidaat gesteld. Pas daarna kwamen de corona-maatregelen en heeft de ICU besloten eerst het WK en World Cups in te plannen, waardoor de kans op een plek op de kalender voor de C1-wedstrijd die wij hadden gepland te klein is om het risico te nemen.”

Vrijdag 11 september krijgt het publiek op de open training al een voorproefje van de kunsten van de BMX freestylers. De wedstrijden op zaterdag en zondag zijn beperkt toegankelijk; de organisatie onderzoekt nog hoe de entree met tijdslots zo veilig en eerlijk mogelijk kan worden geregeld. Er komt in elk geval een live-stream.

Bron: De Havenloods, 28 juli 2020