RSCW 2020 verlengd met foto-expositie van Stacii Samidin in Markthal

Hoewel het Rotterdam Street Culture Weekend (RSCW) 2020 inmiddels al weer bijna drie weken achter ons ligt, kunnen inwoners en bezoekers van de stad blijven genieten van al het moois dat de Rotterdamse street culture te bieden heeft. In de Markthal werd afgelopen weekend een expositie geopend van documentairefotograaf Stacii Samidin. In die expositie worden de beelden tentoongesteld die Stacii in aanloop naar RSCW 2020 maakte van game changers binnen de verschillende subscenes van de street culture. Ook online knallen we door!

De zwart-witportretten van de game changers waren in de weken voorafgaand aan het evenement overal in Rotterdam te zien. De indringende beelden waren onderdeel van een grootschalige campagne waarmee RSCW de aandacht wilde vestigen op de diversiteit van de Rotterdamse street culture. Zo werden onder meer drievoudig wereldkampioen breakdance Menno van Gorp, basketballer Alpha Sow, straatvoetballer Easy Man, winnares van de Doro Siepelprijs Indirah Tauwnaar (House of Urban Arts) en spoken word artieste Chery Salinas geportretteerd. Zij zijn stuk voor stuk ambassadeurs binnen hun eigen discipline.

Ook illustratrice en muralist Naomi King was een van de zeventien game changers. Zij maakte een fantastische mural tijdens POW! WOW! Rotterdam (een van de events die onderdeel waren van RSCW 2020), en creëerde speciaal voor de expositie een prachtige grondschildering.

Bekroonde fotograaf

Stacii Samidin kan als geen ander het gevoel van een subcultuur in beeld kan brengen. Hij maakte naam met ‘Societies’, een met meerdere prijzen bekroonde fotoserie over subculturen, waaronder jeugdgroepen en beruchte bendes. Hij leefde als fotograaf tussen de keiharde straatbendes van Los Angeles en volgde van dichtbij het uitzichtloze leven van jongeren in de banlieues van Frankrijk, het leven van families op een van ’s werelds grootste sloppenwijken in Nairobi, maar ook het straatleven in Rotterdam. De afgelopen jaren werkte hij onder meer aan exposities voor het Rijksmuseum en het Wereldmuseum. 

Podcast met Stacii Samidin

De expositie van Stacii Samidin, waarin ook ruimte is voor korte verhalen over de game changers, is tot zeker 1 november gratis te bezoeken in twee units in de Markthal, links van de hoofdingang. Wil je meer weten over het werk van Stacii? Luister dan naar de speciale aflevering van de Street Knowledge Podcast waarin presentator Rajiv Bhagwanbali uitgebreid met de fotograaf in gesprek gaat over het losbreken van verwachtingspatronen, het creëren van je eigen wereld, eigen keuzes maken en thuiskomen bij jezelf. De podcast, die werd opgenomen in de galerij van Stacii, is hier te beluisteren en is ook als video te bekijken. Klik hier om de video te openen.

Spoken word x street art

Naast de expositie gaat RSCW 2020 ook online nog door. Wekelijks brengen de spoken word kunstenaars van Spraakuhloos een ode aan een van de murals van POW! WOW! De eerste editie van deze spoken word x street art serie werd afgelopen zondag gelanceerd. Letterlijk en figuurlijk, want het is een ode aan de nu al befaamde raket van Jan is de Man. Bekijk de video hier.