Streetart, hiphop en urban sports smelten samen tijdens tweede editie Rotterdam Street Culture Weekend

PERSBERICHT

De modernste street art, de rauwste hiphopbeats en de mooiste panna’s, dunks, skate-, breakdance- en freerun tricks. Wie van street culture houdt, komt van vrijdag 13 tot en met zondag 15 september ogen en oren tekort in Rotterdam. Tijdens de tweede editie van het Rotterdam Street Culture Weekend staat de stad volledig in het teken van internationale streetart, hiphop en urban sports.

Het Rotterdam Street Culture Weekend (RSCW) brengt een nieuw geluid in de Rotterdamse evenementensector, waarbij kunst in de openbare buitenruimte wordt gecombineerd met sport op veelal het hoogste niveau. Dat is ook precies waar Rotterdam Street Culture Weekend om draait: de combinatie van sport en cultuur. Het festival is een uiting van de hedendaagse jongerencultuur, waarbij de scheidslijn tussen disciplines steeds meer vervaagt.

Rotterdam zit boordevol talenten en initiatieven op het gebied van street art, hiphop en urban sports. De samenwerking tussen Rotterdam Festivals, de gemeente, Rotterdam Topsport en festivalorganisatoren gaat hierbij steeds verder hand in hand. Zeker ook in aanloop naar 2020, wanneer de urban sports skateboarden en 3×3-basketbal debuteren op de Olympische Spelen in Tokyo en daarmee de status van Olympische sport krijgen.

Tijdens RSCW zijn er Olympische kwalificatiepunten te verdienen voor de 3X3 basketballers

Van de straat naar de Spelen

Daar waar tijdens de eerste editie in 2018 (met 23.000 bezoekers) de nadruk lag op street art, verschuift de focus dit jaar (mede met het oog op die Olympische Spelen) meer naar sport. Zo krijgen sporters tijdens het RSCW de kans om de benodigde kwalificatiepunten voor de Spelen van 2020 binnen te slepen.

Zo vindt in Skateland het NK Skateboarden Street 2019 plaats, waar de top van de Nederlandse skateboardscene niet alleen strijdt om de nationale titel, maar óók om kwalificatiepunten voor de Olympische Spelen. Op zondag komen nationale en internationale topspelers uit het 3×3-basketbal met hetzelfde doel in actie tijdens de 3×3 Unites Pro Cup op het Afrikaanderplein. Spektakel is gegarandeerd tijdens deze snelle straatvariant van het traditionele basketbal, iets wat bezoekers ook zelf kunnen ervaren.

Een dag eerder laten jeugdige 3×3-basketballers hun kwaliteiten zien op het voorplein van Ahoy. Hier vinden tevens sportieve demonstraties van 010 Moves (de uitmarkt voor de sport) plaats, terwijl ook de pannakoningen van World of Street Football hun skills laten zien. Op zondag showen ze hun moves op de Binnenrotte, onder meer tijdens het WK Panna Knock Out en het International Championship Freestyle Knock-Out. Liefhebbers van het spectaculaire freerunnen moeten op zaterdag bij de Freestyle School in Schiemond zijn voor het Freerunning Speedstyle Championship, terwijl in het Hefpark BMX-clinics en -races voor kinderen worden gehouden. 

Freestyle voetbal is een van de vele urban sports tijdens RSCW 2019

POW! WOW!: blijvende kunst in Afrikaanderwijk

’s Werelds bekendste streetartfestival POW! WOW! streek vorig jaar voor het eerst neer in Rotterdam en was een belangrijke pijler onder het succes van de eerste editie van het Rotterdam Street Culture Festival. Ook dit jaar is POW! WOW! een onmisbaar onderdeel van het programma. Waar de artiesten vorig jaar neerstreken in het verlaten Merwe4Haven-gebied, daar trekken ze nu de bewoonde wereld van de Afrikaanderwijk in, waar ze blijvende kunst zullen achterlaten.  

In de Afrikaanderwijk worden namelijk enorme, grauwe muren door lokale en internationale kunstenaars (uit o.a. Verenigde Staten, Frankrijk, Australië en Singapore) omgetoverd tot kleurrijke kunstwerken. Speciale wandeltours voeren bezoekers langs de indrukwekkende muurschilderingen. Wegens succes keert ook ‘20 Vans 30 Cans’ terug; aan de rand van het festivalterrein op het Afrikaanderplein zullen op zondag 15 september maar liefst twintig voertuigen live worden gepaint. Daarnaast is er een breakdance battle onder leiding van dan het wereldberoemde The Hustle Kidz. Zij organiseren onder meer een battle waarbij de winnaar een reis naar POW! WOW! Hawaii wint.

Een van de murals tijdens POW! WOW! 2018

Inkijkje in hiphopscene

Voor muziekliefhebbers zijn er tijdens POW! WOW! optredens van hiphopartiesten Coely, Not3s, Snelle, Zwangere Guy, Amartey, Kay Slice, Sammie Sedano, Hunna Soundsystem en MC JR. Wie niet alleen wil genieten van muziek, maar een diepere inkijk wil krijgen in de hiphopwereld, kan kiezen uit verschillende activiteiten. In de Kunsthal kun je in het afsluitende weekend de tentoonstelling How Hiphop Took over Fashion bezoeken.

In het HipHopHuis geven makers tijdens The Jump Off een inkijkje in de Rotterdamse hiphopscene. Niet aan de hand van de skills, maar aan de hand van universele waarden waarmee hiphop de wereld kan veranderen. Wat deze waarden zijn, kunnen bezoekers zelf ervaren tijdens gesprekken, workshops, lezingen en optredens van diverse bekende artiesten. The Jump Off begint met een grote urban dance mars door de straten van Rotterdam.