Tweede editie Rotterdam Street Culture Weekend trekt ruim 32.000 bezoekers

Megakunstwerken in de Afrikaanderwijk, de nationale en internationale top op het gebied van urban sports en volop hiphop, dance battles en straatmode. Ruim 32.000 bezoekers dompelden zich van vrijdag 13 tot en met zondag 15 september tijdens de tweede editie van Rotterdam Street Culture Weekend onder in de wereld van straatcultuur.

Van outlaws naar sterren

Waar vele graffiti-artiesten, skateboarders, straatvoetballers en hiphoppers enkele decennia lang het gevoel hebben gehad op straat met een schuin oog aangekeken te worden, daar waren ze afgelopen weekend juist de stralende sterren die werden bewonderd. Een gevarieerd publiek, van jong tot oud en van diverse achtergronden, genoot van de enorme hoeveelheid artistiek en sportief talent dat werd getoond en sloot daarmee de Rotterdamse straatcultuur in het hart.

De diversiteit van bezoekers kwam onder meer goed naar voren in de Afrikaanderwijk goed naar voren. Hier vergaapten de ware kunstliefhebbers en de inwoners van deze multiculturele wijk zich zij een zij aan de twaalf enorme muurschilderingen die, als onderdeel van POW! WOW! Rotterdam, diverse gebouwen opfleurden. Dat de kunstenaars regelmatig koffie kregen aangeboden van de buurtbewoners, was typerend voor de manier waarop de verschillende culturen elkaar omarmden.

Dat is precies waar het Rotterdam Street Culture Weekend om draait: kunst, sport en hiphop worden naar de mensen gebracht, waardoor de drempel verlaagd wordt om te genieten van al deze vormen van straatcultuur of het zelf eens uit te proberen. Rotterdam Festivals, de gemeente Rotterdam, Rotterdam Topsport ondersteunen de vele initiatieven op het gebied van straatcultuur, maar laten de organisatoren de vrije hand.  

POW! WOW! publiekstrekker

POW! WOW! Rotterdam was met 10.000 bezoekers een van de grootste publiekstrekkers van het Rotterdam Street Culture Weekend. De bezoekers genoten niet alleen van de muurschilderingen, maar ook van een zeer sterk bezette breakdance battle, gehost door de wereldberoemde Hustlekidz, en optredens van onder meer Snelle (die momenteel met zijn nummer Reünie een grote hit heeft) en de Belgische sensaties Zwangere Guy en Coely.

Van de straat naar de Spelen

Veel aandacht was er ook voor de urban sporten die tijdens de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo voor het eerst Olympisch zijn. Skateland Rotterdam was zowel op zaterdag als zondag afgeladen voor de finales van het Nederlands Kampioenschap skateboarden bij de vrouwen (winnaar Keet Oldenbeuving) en mannen (winnaar Douwe Macaré). Naast de nationale titels vielen hier ook Olympische kwalificatiepunten te verdienen.

Op zondag was er op het Afrikaanderplein veel belangstelling voor het 3×3 basketbal. Stichting 3×3 Unites organiseerde hier de Rotterdam 3×3 Pro Cup met de beste Nederlandse basketballers, wat leidde tot veel spektakel. Ook hier viel op hoeveel buurtbewoners bij het veld bleven staan om deze voor velen nog wat onbekende sport te bekijken. Ook het speciaal door Opperclaes ontworpen en gemaakte basketbalcourt trok veel bekijks. Dit court wordt gedoneerd aan Rotterdam-Zuid, evenals het speciaal voor RSCW skatepark The Klip naast het gebouw de Paperclip. Hiermee hoopt de organisatie meer jongeren te stimuleren om buiten te gaan sporten.

Veel publiek kwam ook af op het World of Street Football evenement op de Binnenrotte, waar werd gestreden om de wereldtitel Panna Knock Out (met de Japanse winnaar Takuto Koguro) en de Intern Freestyle Knock Out Championships, waarbij de Nederlandse winnaar Jesse Marlet liet zien dat sport soms ook een soort kunstvorm is. Dat werd een dag eerder ook al getoond tijdens het Freerunning Speedstyle Championship bij Freestyle School Rotterdam en de BMX-clinics (ook al een Olympische sport) voor kinderen in het Hefpark.

Hiphop maakt Street Culture cocktail compleet

Liefhebbers van hiphop konden zaterdag tijdens The Jump Off van het HipHopHuis meedoen aan diverse workshops, waaronder producing, locking en afro. Ook waren er diverse talks over de ontwikkelingen in de hiphopscene en was er een bijzondere silent disco dance battle, die voor vele enthousiaste kreten zorgde bij het diverse publiek.

Het weekend was voor directrice van het HipHopHuis Aruna Vermeulen helemaal speciaal, omdat ze vrijdagavond de Doro Siepel Prijs (een jaarlijkse onderscheiding voor een culturele organisatie die zich hard maakt voor het aantrekken van nieuwe groepen bezoekers) in ontvangst mocht nemen. Dit gebeurde tijdens The Perfect Night, een speciale avond waarin de hiphopscene centraal stond en de tentoonstelling Street Dreams: When Hiphop took over Fashion, die dit weekend voor het laatst kon worden bezocht, extra onder de aandacht werd gebracht.