De beste internationale street art kunstenaars die het grauwe beton van de Afrikaanderwijk veranderen in kleurrijke kunstwerken. De gruwelijkste moves van de wereldkampioen breakdancen en beste (inter)nationale freerunners en freestyle voetballers. Skateboarders die strijden om het Nederlands kampioenschap en 3×3-basketballers die Olympische kwalificatiepunten in de wacht proberen te slepen. Maar ook de rauwste hiphopbeats en alles over hiphopfashion.

Dát en nog veel meer is wat bezoekers van de tweede editie van het Rotterdam Street Culture Weekend te wachten staat. Wie houdt van street culture, komt van vrijdag 13 tot en met zondag 15 september 2019 dan ook ogen en oren tekort op de Rotterdamse straten!

Artistiek en sportief talent

Rotterdam zit boordevol talenten en initiatieven op het gebied van street art, hiphop en urban sports. Met het Rotterdam Street Culture Weekend geven de gemeente Rotterdam, Rotterdam Festivals en Rotterdam Topsport bekendheid en zichtbaarheid aan deze talenten en worden de initiatieven gefaciliteerd.

Rotterdam Street Culture Weekend is de overkoepelende naam voor het event dat al deze evenementen met elkaar verbindt. Op verschillende plekken in de stad vinden tijdens het weekend evenementen plaats, die één ding gemeen hebben: ze staan bol van de creativiteit en bieden artistiek of sportief spektakel van de bovenste plank.

POW! WOW!, NK Skateboarden en meer

De eerste editie van Rotterdam Street Culture Weekend vond plaats in 2018; tegelijk met POW! WOW!, het nummer 1 street art festival ter wereld, dat destijds voor het eerst naar Rotterdam kwam. Dit jaar vormt POW! WOW! opnieuw een belangrijk onderdeel van het programma, maar er zijn ook veel urban sport onderdelen toegevoegd. 

Olympische kwalificatiepunten te verdienen

Zo vindt in Skateland het NK Skateboarden Street 2019 plaats, waar de top van de Nederlandse skateboardscene niet alleen strijdt om de nationale titel, maar óók om kwalificatiepunten voor de Olympische Spelen. Op zondag komen nationale en internationale topspelers uit het 3×3-basketbal met hetzelfde doel in actie tijdens de 3×3 Unites Pro Cup op het Afrikaanderplein. Spektakel is gegarandeerd tijdens deze snelle straatvariant van het traditionele basketbal, iets wat bezoekers ook zelf kunnen ervaren.

Een dag eerder laten jeugdige 3×3-basketballers hun kwaliteiten zien op het voorplein van Ahoy. Hier vinden tevens sportieve demonstraties van 010 Moves (de uitmarkt voor de sport) plaats, terwijl ook de pannakoningen van World of Street Football hun skills laten zien. Op zondag showen ze hun moves op de Binnenrotte, onder meer tijdens het WK Panna Knock Out en het International Championship Freestyle Knock-Out. Liefhebbers van het spectaculaire freerunnen moeten op zaterdag bij de Freestyle School in Schiemond zijn voor het Freerunning Speedstyle Championship, terwijl in het Hefpark BMX-clinics en -races voor kinderen worden gehouden. 

POW! WOW!: blijvende kunst in Afrikaanderwijk

’s Werelds bekendste streetartfestival POW! WOW! streek vorig jaar voor het eerst neer in Rotterdam en was een belangrijke pijler onder het succes van de eerste editie van het Rotterdam Street Culture Festival. Ook dit jaar is POW! WOW! een onmisbaar onderdeel van het programma. Waar de artiesten vorig jaar neerstreken in het verlaten Merwe4Haven-gebied, daar trekken ze nu de bewoonde wereld van de Afrikaanderwijk in, waar ze blijvende kunst zullen achterlaten.  

In de Afrikaanderwijk worden namelijk enorme, grauwe muren door lokale en internationale kunstenaars (uit o.a. Verenigde Staten, Frankrijk, Australië en Singapore) omgetoverd tot kleurrijke kunstwerken. Speciale wandeltours voeren bezoekers langs de indrukwekkende muurschilderingen. Wegens succes keert ook ‘20 Vans 30 Cans’ terug; aan de rand van het festivalterrein op het Afrikaanderplein zullen op zondag 15 september maar liefst twintig voertuigen live worden gepaint. Daarnaast is er een breakdance battle onder leiding van dan het wereldberoemde The Hustle Kidz. Zij organiseren onder meer een battle waarbij de winnaar een reis naar POW! WOW! Hawaii wint.

Inkijkje in hiphopscene

Voor muziekliefhebbers zijn er tijdens POW! WOW! optredens van hiphopartiesten Coely, Not3s, Snelle, Zwangere Guy, Amartey, Kay Slice, Sammie Sedano, Hunna Soundsystem en MC JR. Wie niet alleen wil genieten van muziek, maar een diepere inkijk wil krijgen in de hiphopwereld, kan kiezen uit verschillende activiteiten. In de Kunsthal kun je in het afsluitende weekend de tentoonstelling How Hiphop Took over Fashion bezoeken.

In het HipHopHuis geven makers tijdens The Jump Off een inkijkje in de Rotterdamse hiphopscene. Niet aan de hand van de skills, maar aan de hand van universele waarden waarmee hiphop de wereld kan veranderen. Wat deze waarden zijn, kunnen bezoekers zelf ervaren tijdens gesprekken, workshops, lezingen en optredens van diverse bekende artiesten. The Jump Off begint met een grote urban dance mars door de straten van Rotterdam.

Programma 

Benieuwd naar alle onderdelen van het programma? Bekijk het hier!