Gamechanger | Boom Snap Clap

Alexander: ‘‘beatboxers kunnen zo veel meer dan alleen tegen elkaar battelen.”

Alexander Kahlman is beatboxer en oprichter van de stichting Boom Snap Clap, waarmee hij beatboxers een groter podium wil geven. We spraken hem over zijn gamechangers in de beatbox scene, en waarom beatbox en opera zo goed samengaan.

Wie was de gamechanger die jou de beatbox scene heeft ingetrokken?

Op een gegeven moment kwam ik via school bij een beatbox workshop terecht. Het was heel erg beginnerswerk. Poffertjes crackertjes, weet je wel. Ik was toen nog heel verlegen, dus ik ben daar niet gelijk wat mee gaan doen. Maar mijn aandacht was getrokken en ik keek steeds meer filmpjes over beatboxen. Ik leerde grote namen kennen zoals Rahzel en Eazy-E en ik ging zelf ook een beetje stoeien met tutorials. 

Tot het punt dat ik daarmee vastliep. In Nederland was er ook niet makkelijk iets te vinden zoals een evenement of een workshop. Ik had gehoord van het Nederlands Kampioenschap Beatboxen. De organisator, Matthew ‘Hurrakane tha Soundztorm’, zei tegen me: kom langs, het kampioenschap is open voor iedereen die wil meedoen. En zo deed ik mijn eerste podiumervaring op. Vanuit daar ontmoette ik ook de hele community, waarmee ik later jamsessies ging doen.

Voel je ook dat jullie met de stichting Boom Snap Clap echte gamechangers zijn?

Dat begint nu al een beetje op te borrelen. We hadden laatst ons eerste evenement met de stichting Boom Snap Clap. Hierbij werden dansers en beatboxers aan elkaar gekoppeld. Iedereen was enthousiast en wilde het groter maken. Ik wil op die manier beatboxers vaker een podium kunnen geven. 

Ik denk dat veel beatboxers die nog een beetje bezig zijn op hun kamertje, niet beseffen dat ze ook veel groter kunnen gaan. Tot nu toe gebeurde er qua evenementen ook niet veel. Het NK was altijd de grootste, maar er is zoveel met beatbox te doen. Bijvoorbeeld in het theater. Ik heb afgelopen jaar op de Operadagen gestaan. In onze show combineerden we beatbox met operamuziek. Het was een grote theaterproductie met een heel orkest. In de muziek bepaalde de beatbox de rode lijn van de emoties die het verhaal omhoog hielden. 

Dat was voor mij echt een eye opener: we kunnen als beatboxers veel meer dan alleen tegen elkaar battelen. Ik hoop dat steeds meer beatboxers dat gaan doen, dat ze verder kijken. Mijn droom met de stichting Boom Snap Clap is om ooit een ruimte te creëren waar allerlei artiesten met beatboxers kunnen samenkomen, om workshops te organiseren en vooral kennis met elkaar te laten maken.

Boom Snap Clap in actie zien? Op vrijdag 10 september organiseren zij het NK Beatbox. Be there!

Waar kunnen we jullie volgen?

Instagram: Boomsnapclap_bmx