Gamechanger | DJ Mixturess

Falinda ‘DJ Mixturess’ hoeft niet meer de fame te chasen

Falinda Tengku Khuzim, ook bekend als DJ Mixturess, staat al een kleine vijftien jaar platen te draaien. We spraken met haar over de gamechangers in de hiphop- en DJ-scene, en dichterbij jezelf komen.

Wie was jouw grote gamechanger?

De inspiratie en motivatie om DJ te worden, kwam voor het grootste vanuit mezelf. Ik zag DJ’s op tv, het internet kwam net op. Een DJ die vanaf het begin af aan mijn grote voorbeeld was, is DJ AM, die inmiddels is overleden. Hij was wie ik uiteindelijk wilde zijn. Qua muziekstijl, en hoe hij draaide. 

Toch is de grootste gamechanger in mijn carrière, degene die mij echt op weg heeft geholpen, DJ Cutnice geweest. Hij nam mij mee in de scene en inspireerde me. Ik ontmoette hem voor het eerst op het Street Science Festival in Rotterdam. Hij was daar een van de DJ’s. Ik ben toen op hem afgestapt en heb gezegd: ik vind het tof hoe je draait, en ik ben ook DJ, ik draai ook op vinyl (dat was toen als vrouw zijnde best wel iets nieuws in de scene). Toen was de connectie gelegd. Daarna zag hij mij een keer draaien op een ander festival, en is hij naar me toegekomen om te zeggen dat hij die klik wel voelde. Vanaf dat moment kon ik altijd bij hem terecht voor advies, connecties en veel muziektalk.

Wat is er in jou veranderd in de jaren als DJ?

Als ik bedenk hoe ik er nu insta, dan zie ik dat ik de laatste paar jaar steeds meer mezelf ben gebleven. Ik ben dichterbij mezelf gekomen. Dat is ook wel eens anders geweest. Ik ben vroeger meer beïnvloedbaar geweest. Door mensen in de scene, door hoe andere DJ’s dingen deden. 

Mensen zien het plaatje van een DJ met een bepaalde allure en een bepaalde levensstijl. Ik ging dat ook achterna. Maar eigenlijk riep ik daardoor juist veel struggles op me af. Ik wilde ook een beetje die fame chasen, en om daar te komen ging ik dingen doen die eigenlijk helemaal niet bij mij pasten. Daardoor werd het werk zelf opeens veel moeilijker. Als je dicht bij jezelf blijft, maak je ook meer dingen waar je zelf trots op bent. Het loont veel meer om te doen wat je tof vindt. Of dat nou voor tien man publiek is of voor tienduizend likes.

Geïnspireerd geraakt? Kom op zaterdag 11 september langs Beyond the beat!

Waar kunnen we je volgen?

Instagram: Dj_mixturess