Gamechanger | Kimberley Wenas

Stylist Kimberley brengt je graag die extra sparkle in je ogen

Kimberley Wenas creëert als stylist de looks voor grote namen, zoals Jayh Jawson, Anna Nooshin, en Kim Feenstra. Wie was haar eigen gamechanger, die haar heeft gemotiveerd om haar dromen na te jagen?

Wie was jouw grote gamechanger in je leven?

Dat is mijn oma. Ze is er helaas niet meer, maar zij heeft mij het inzicht gegeven dat je je dromen achterna moet gaan. En dat alles mogelijk is. Dat heeft ze me van kleins af aan al meegegeven. 

Mijn moeder overleed zes jaar geleden, en toen ben ik bij mijn oma gaan wonen. Onze band is daardoor nog intenser geworden. Dat was ook de periode dat ik begon met styling. Zij heeft het hele begin meegemaakt. Ik riep toen al dat ik zo graag Anna Nooshin wilde stylen. En zij heeft daarop altijd gezegd: ‘O dat gaat je zeker lukken, wacht maar af.’

De omgeving waarin mijn oma vroeger zelf heeft gewerkt, is op bepaalde manieren ook wel vergelijkbaar. Al was dat meer dan een halve eeuw geleden, en aan de andere kant van de wereld. Ze werd geboren in Indonesië, en na de oorlog ging ze daar aan het werk als haarstyliste en make-up artist. Ze reisde mee met sterren, liep rond op de sets om het haar en de make-up te doen. Mijn oma was een mooie vrouw om te zien. Zelf liep ze ook af en toe modeshows.

Al kan ze nu niet meer meemaken wat ik allemaal doe, en met welke grote namen in werk, ik weet zeker dat ze trots was geweest. Ik vind het heel bijzonder dat ik mede dankzij haar support dit heb bereikt. 

Verder raak ik ook geïnspireerd door iedereen waarmee ik samenwerk. Dat is ook iets wat ik bewust zoek. Anders kan ik er geen voldoening uithalen. Ik wil wel met mensen werken waar ik energie van krijg. En het werkt vaak beide kanten op. Ik denk dat ik met mijn ideeën en creativiteit de mensen waarmee ik werk ook kan inspireren.

Op welke momenten voel jij je zelf een gamechanger?

Soms geef ik masterclasses op het grafisch lyceum. Dan vertel ik over mijn loopbaan, niet eens mijn privé verhaal, en dan merk ik dat leerlingen daardoor geïnspireerd raken. Ze komen naar me toe en zeggen: nu ik jouw verhaal heb gehoord, wil ik dat ook bereiken! Ik probeer ze dan altijd te motiveren om achter hun dromen aan te gaan. Ik zeg tegen ze: laat niemand je wijsmaken dat niet alles mogelijk is. Als je maar dicht bij jezelf blijft. 

Tijdens het stylen krijg ik ook weleens dat mooie gevoel dat ik iets voor iemand beteken. Kim Feenstra, bijvoorbeeld, is al superknap van zichzelf. Maar als ik een bepaald element toevoeg, dat kleine extraatje, dan zie ik hoe zij zich nog mooier kan voelen. Dan krijgt ze die kleine sparkle in haar ogen. Ik help iemand om zich nog zelfverzekerder te voelen. Dat vind ik heel mooi.

Waar kunnen we je volgen?

Instagram: Kimberlywenas