Van graffiti artists tot woordkunstenaars, van breakdancers tot BMX’ers en van straatvoetballers tot hiphoppers; Rotterdam is op alle fronten dé street culture hoofdstad van Nederland. Maar wie zijn deze toptalenten, die hun eigen subcultuur verjongen, verrijken en vernieuwen met hun skills? In aanloop naar de vierde editie van RSCW (4 t/m 12 september 2021) lichten we elke dag een Gamechanger – gefotografeerd door Stacii Samidin – uit op onze website en socials. In deel 4: de Concrete Lions, straatbasketballteam trots op hun Rotterdamse roots.
De Concrete Lions zijn een straatbasketbalteam én een familie. We spraken met twee van hen, Dimma en Mylah, die allebei in de eredivisie spelen, over hun gamechangers en de cultuur van het straatbasketbal.
Wie waren jullie gamechangers?
Dimma: Ik ben begonnen met basketballen door mijn beste vriend. Hij zat al op basketbal en ik ging soms met hem mee om te kijken. Toen vroeg zijn coach of ik een keer wilde meetrainen.
In het begin was het meer voor de lol, maar naarmate je beter wordt, ga je het wel serieuzer nemen. Mijn coaches zijn daarin ook wel echt mijn gamechangers geweest. Bij Rotterdam Zuid was dat Shane Leurs. Later heb ik de overstap gemaakt naar de volgende club, CB Binnenland, waar ik hoger ging spelen. Daar heeft mijn coach Mitchell Lieveld mij erg geholpen.
Ondertussen speel ik ook met de Concrete Lions. Die betekenen ook veel voor mij, op een andere manier. Het is echt een familie, we spelen met mensen waarmee we zijn opgegroeid. Straatbasketbal is ook een ander soort cultuur, je speelt meer individueel, en het is vrijer. Gewoon meer straat.
Mylah: Voor mij waren dat toch wel mijn moeder en mijn vriend. Zij komen echt naar elke wedstrijd kijken. Dat geeft je iets om voor te spelen. Als je weet dat mensen naar je kijken, weet je dat je gesupport wordt.
Met de Concrete Lions spelen we veel toernooien, wedstrijden. We doen veel met de meiden onder elkaar, maar we trainen ook met de jongens. Het is straatbasketbal, en daarmee wel anders dan met mijn team bij CB Binnenland. Het is fysiek misschien iets harder, want je hebt geen scheidsrechters die affluiten. En je speelt tegen iedereen, maar het is wel heel gemoedelijk. Je legt makkelijk contact, en iedereen vibet met elkaar.
De Concrete Lions is een team waarbij iedereen kan joinen, ongeacht je afkomst, je leeftijd of wat dan ook. Er zijn ook Concrete Lions die mij inspireren. Zoals Tamara, waar ik vaak mee speel. We hebben allebei de drive om onszelf beter te maken. Zij is een stuk kleiner dan ik, maar werkt net zo hard. Ik heb veel bewondering voor haar.
Concrete Lions in actie zien? Check het programma en doe mee!
Volg Concrete Lions op Instagram en check hier waar je de Concrete Lions kunt zien tijdens RSCW.