Basketbalcourt Opperclaes trekt veel bekijks op Rotterdam Centraal

Treinreizigers en nieuwsgierige Rotterdammers op Rotterdam Centraal keken afgelopen maandagmiddag even gek op. Was dat echt een basketbalcourt dat naar binnen werd gereden? Ze hallucineerden niet. Rotterdam Street Culture Weekend, 3X3 Unites en Opperclaes maken het namelijk mogelijk om op een van de drukste punten van Rotterdam een potje te basketballen.

Tot en met zondag kan er dagelijks tussen 15:00 en 19:30 uur worden gebasketbald onder leiding van 3X3 Unites. Dit is een stichting die het 3X3 basketbal naar een volgend niveau wil tillen en jongeren in beweging wil brengen. Bovendien organiseert 3X3 Unites de 3×3 Street Cup, 3X3 PRO Cup en verschillende clinics tijdens het Rotterdam Street Culture Weekend.

Het basketbalcourt op Centraal Station is ontworpen en gemaakt door Opperclaes, een Rotterdams platform voor hedendaagse kunst. Het court op het station is de bucket (het deel onder de basket) van een volledig 3×3 veld dat op zondag tijdens de 3X3 PRO Cup op het Afrikaanderplein zal worden gebruikt. Na afloop van dit event zal dit grote court worden gedoneerd aan een nader te bepalen wijk in Rotterdam-Zuid.

‘Extra dimensie aan ons werk’

‘Het is heel tof om een kunstobject te maken dat ook daadwerkelijk gebruikt wordt. Dat doen we wel vaker, maar het wordt niet vaak zó intensief gebruikt als een basketbalcourt. Dat geeft echt een extra dimensie aan ons werk,’ zegt Bruce Tsai-Meu-Chong, samen met Linda van der Vleuten oprichter van Opperclaes.

Het basketbalspel werd als uitgangspunt genomen voor het ontwerp. ‘We hebben diverse basketbaltermen in het court verwerkt. De kleuren vormen een goed geheel samen en knallen er lekker uit op een zwarte ondergrond. Het valt op. Dat bleek direct nadat we het hadden geplaatst, want er kwamen meteen mensen op af die gingen basketballen. Het werkt dus.’

Skatepark The Klip

Naast twee basketbalcourt maakt Opperclaes speciaal voor het Rotterdam Street Culture Weekend skatebare objecten, die bij Skatepark The Klip (naast De Paperclip in Rotterdam-Zuid) komen te liggen. Hier kan vanaf vrijdagmiddag gebruik van worden gemaakt.

De skatebare letters die Opperclaes maakte voor Rotterdam Street Culture Weekend 2018

Bruce: ‘Vorig jaar hebben we skatebare letters en woorden gemaakt. Nu gaan we voor diverse grafische vormen, die half in de grond verzonken komen te liggen. Vorig jaar was het een groot succes, we hopen dat er nu ook weer veel mensen op af zullen komen. Het zou helemaal tof zijn als onze objecten zó goed gebruikt worden dat ze kunnen blijven liggen. Dát is namelijk de reden dat we dit maken. Ik hoop dat we de jongeren op Zuid met zowel het basketbalcourt als de skateobjecten iets kunnen geven dat er nog niet echt is.’