Check de aftermovie en foto’s van Rotterdam Street Culture Weekend 2019

Megakunstwerken in de Afrikaanderwijk, de nationale en internationale top op het gebied van urban sports en volop hiphop, dance battles en straatmode. Ruim 32.000 bezoekers dompelden zich van vrijdag 13 tot en met zondag 15 september tijdens de tweede editie van Rotterdam Street Culture Weekend onder in de wereld van straatcultuur. Check de aftermovie hieronder in de videospeler.

Alle foto’s van Rotterdam Street Culture Weekend 2019 vind je op onze Facebook-pagina!

Tweede editie Rotterdam Street Culture Weekend trekt ruim 32.000 bezoekers

Megakunstwerken in de Afrikaanderwijk, de nationale en internationale top op het gebied van urban sports en volop hiphop, dance battles en straatmode. Ruim 32.000 bezoekers dompelden zich van vrijdag 13 tot en met zondag 15 september tijdens de tweede editie van Rotterdam Street Culture Weekend onder in de wereld van straatcultuur.

Van outlaws naar sterren

Waar vele graffiti-artiesten, skateboarders, straatvoetballers en hiphoppers enkele decennia lang het gevoel hebben gehad op straat met een schuin oog aangekeken te worden, daar waren ze afgelopen weekend juist de stralende sterren die werden bewonderd. Een gevarieerd publiek, van jong tot oud en van diverse achtergronden, genoot van de enorme hoeveelheid artistiek en sportief talent dat werd getoond en sloot daarmee de Rotterdamse straatcultuur in het hart.

De diversiteit van bezoekers kwam onder meer goed naar voren in de Afrikaanderwijk goed naar voren. Hier vergaapten de ware kunstliefhebbers en de inwoners van deze multiculturele wijk zich zij een zij aan de twaalf enorme muurschilderingen die, als onderdeel van POW! WOW! Rotterdam, diverse gebouwen opfleurden. Dat de kunstenaars regelmatig koffie kregen aangeboden van de buurtbewoners, was typerend voor de manier waarop de verschillende culturen elkaar omarmden.

Dat is precies waar het Rotterdam Street Culture Weekend om draait: kunst, sport en hiphop worden naar de mensen gebracht, waardoor de drempel verlaagd wordt om te genieten van al deze vormen van straatcultuur of het zelf eens uit te proberen. Rotterdam Festivals, de gemeente Rotterdam, Rotterdam Topsport ondersteunen de vele initiatieven op het gebied van straatcultuur, maar laten de organisatoren de vrije hand.  

POW! WOW! publiekstrekker

POW! WOW! Rotterdam was met 10.000 bezoekers een van de grootste publiekstrekkers van het Rotterdam Street Culture Weekend. De bezoekers genoten niet alleen van de muurschilderingen, maar ook van een zeer sterk bezette breakdance battle, gehost door de wereldberoemde Hustlekidz, en optredens van onder meer Snelle (die momenteel met zijn nummer Reünie een grote hit heeft) en de Belgische sensaties Zwangere Guy en Coely.

Van de straat naar de Spelen

Veel aandacht was er ook voor de urban sporten die tijdens de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo voor het eerst Olympisch zijn. Skateland Rotterdam was zowel op zaterdag als zondag afgeladen voor de finales van het Nederlands Kampioenschap skateboarden bij de vrouwen (winnaar Keet Oldenbeuving) en mannen (winnaar Douwe Macaré). Naast de nationale titels vielen hier ook Olympische kwalificatiepunten te verdienen.

Op zondag was er op het Afrikaanderplein veel belangstelling voor het 3×3 basketbal. Stichting 3×3 Unites organiseerde hier de Rotterdam 3×3 Pro Cup met de beste Nederlandse basketballers, wat leidde tot veel spektakel. Ook hier viel op hoeveel buurtbewoners bij het veld bleven staan om deze voor velen nog wat onbekende sport te bekijken. Ook het speciaal door Opperclaes ontworpen en gemaakte basketbalcourt trok veel bekijks. Dit court wordt gedoneerd aan Rotterdam-Zuid, evenals het speciaal voor RSCW skatepark The Klip naast het gebouw de Paperclip. Hiermee hoopt de organisatie meer jongeren te stimuleren om buiten te gaan sporten.

Veel publiek kwam ook af op het World of Street Football evenement op de Binnenrotte, waar werd gestreden om de wereldtitel Panna Knock Out (met de Japanse winnaar Takuto Koguro) en de Intern Freestyle Knock Out Championships, waarbij de Nederlandse winnaar Jesse Marlet liet zien dat sport soms ook een soort kunstvorm is. Dat werd een dag eerder ook al getoond tijdens het Freerunning Speedstyle Championship bij Freestyle School Rotterdam en de BMX-clinics (ook al een Olympische sport) voor kinderen in het Hefpark.

Hiphop maakt Street Culture cocktail compleet

Liefhebbers van hiphop konden zaterdag tijdens The Jump Off van het HipHopHuis meedoen aan diverse workshops, waaronder producing, locking en afro. Ook waren er diverse talks over de ontwikkelingen in de hiphopscene en was er een bijzondere silent disco dance battle, die voor vele enthousiaste kreten zorgde bij het diverse publiek.

Het weekend was voor directrice van het HipHopHuis Aruna Vermeulen helemaal speciaal, omdat ze vrijdagavond de Doro Siepel Prijs (een jaarlijkse onderscheiding voor een culturele organisatie die zich hard maakt voor het aantrekken van nieuwe groepen bezoekers) in ontvangst mocht nemen. Dit gebeurde tijdens The Perfect Night, een speciale avond waarin de hiphopscene centraal stond en de tentoonstelling Street Dreams: When Hiphop took over Fashion, die dit weekend voor het laatst kon worden bezocht, extra onder de aandacht werd gebracht.

Zo mis je (bijna) niets van Rotterdam Street Culture Weekend!

Rotterdam Street Culture Weekend 2019 is begonnen! Drie dagen lang staat de stad in het teken van streetart, hiphop en urban sports. Niets missen? Dat kan bijna niet, want er is zóveel te doen! In dit artikel vertellen we je wel hoe je bijna niets mist.

Programma

Wil je een goed overzicht hebben van alle evenementen die bij het Rotterdam Street Culture Weekend (RSCW) horen? Bekijk dan op deze pagina het programma, kies jouw favoriete evenementen en zie waar en wanneer deze plaatsvinden.

Blokkenschema

Een totaaloverzicht van het programma en de tijden vind je in ons blokkenschema. Ook te downloaden als PDF, en dus makkelijk op te slaan op je telefoon of uit te printen! Ook het aparte blokkenschema van POW! WOW! is hier te downloaden.

Plattegrond

RSCW vindt plaats op verschillende locaties in de stad. Ben je het overzicht even kwijt? Op onze handige plattegrond zie je in één oogopslag waar alle evenementen plaatsvinden. Pak je fiets en cross door de stad, of download de RET-app en bepaal jouw route met het openbaar vervoer. Vrijwel alle activiteiten liggen op loopafstand van een metrostation!

Volg #RSCW op social media

Wil je zo weinig mogelijk missen? Volg Rotterdam Street Culture Weekend dan op social media! Via Facebook, Instagram en voornamelijk Instagram Stories plaatsen we het hele weekend updates over de verschillende activiteiten. Laat in ons Facebook Event ook even weten dat je komt!

Stories & tips

Meer weten over de achtergronden van het evenement en de deelnemers? Hier lees je interviews en artikelen over het Rotterdam Street Culture Weekend!

5x met kinderen naar Rotterdam Street Culture Weekend

Tijdens Rotterdam Street Culture Weekend 2019 (vrijdag 13 – zondag 15 september) smelten streetart, hiphop en urban sports samen. Het is een feest voor iedereen, maar zeker ook voor complete gezinnen. Daarom geven we vijf kindvriendelijke tips voor dit weekend!

BMX-FIETSDAY in the park

BMX is kunst op wielen, waarmee je niet vroeg genoeg kunt beginnen. Daarom kunnen kinderen van 2 tot 12 jaar tijdens Rotterdam Street Culture Weekend in het Hefpark meedoen aan clinics, een dikkebandenrace en/of een loopfietswedstrijd. En daarbij zijn aanmoedigingen van ouders en andere familieleden natuurlijk ook meer dan welkom! Zaterdag 14 september, 10:00 – 15:00 uur, Hefpark

010 Moves

010MOVES is de uitmarkt voor de sport. Op het voorplein van Ahoy vindt de presentatie  van de breedte- en de topsportagenda van het komende seizoen plaats, waaronder 3×3 straatvoetbal, panna knock-out, 3×3 basketbal en nog vele andere sporten. Je kunt kijken, maar vooral ook zelf meedoen aan al deze sporten. Zaterdag 14 september, 11:00 – 16:00 uur, Parkeerterrein P3, Ahoy

POW! WOW! Festival

Op zondag kun je al vanaf 11:00 uur op het Afrikaanderplein terecht voor allerlei activiteiten. Ga in de botanische tuin samen op zoek naar minuscule kunst, check hoe live minivans worden beschilderd, loop de wijk in voor de muurschilderingen en bewonder de kunsten van de breakdancers en de fietstunts van Team Domina. Ook kun je meedoen aan clinics van 3X3 basketbal of kijken hoe de beste basketballers van Nederland het tegen elkaar opnemen tijdens de 010 PRO Cup. Zondag 15 september, 11:00 – 23:00 uur, Afrikaanderplein

World of Street Football

Gek op voetbal? Dan moet je op zondag naar de Binnenrotte gaan! Hier strijden de beste straatvoetballers van de wereld om het wereldkampioenschap Freestyle en het wereldkampioenschap Panna Knock Out. De tricks en panna’s vliegen om je oren, dus hou je ogen goed open! Zondag 15 september, 13:00 – 21:00 uur, Binnenrotte

Freerunning Speedstyle Championship

Freerunnen geen echte sport? Kom op zaterdag maar eens kijken bij Freestyle School Rotterdam. Daar rennen, springen, klimmen en stunten waaghalzen op spectaculaire wijze naast elkaar over twee identieke parcoursen vol obstakels. Daarbij gaat het niet alleen om snelheid, maar ook om stijl. Wie die twee eigenschappen het best combineert, wint. Hoe gedurfder hoe beter! Zaterdag 14 september, 11:00 – 19:00 uur, Freestyle School Rotterdam (Schiemond 20)

Nieuwsgierig naar de andere (eveneens kindvriendelijke) onderdelen van Rotterdam Street Culture Weekend? Bekijk hier het volledige programma.

5x hiphop tijdens Rotterdam Street Culture Weekend

Tijdens Rotterdam Street Culture Weekend 2019 (vrijdag 13 – zondag 15 september) smelten streetart, hiphop en urban sports samen. We zetten vijf hiphop-onderdelen op een rij, die je komend weekend niet mag missen!

Street Dreams: How Hip took over Fashion

Foto: Isabel Janssen — Outsider LR (123)

Dat hiphop een lifestyle is en grote invloed heeft op de wereldwijde fashion industrie is te zien in de Kunsthal. De expositie Street Dreams: How Hiphop took over Fashion toont de looks, de codes en de creatieve kracht van pioniers en artiesten uit de scene. Pak je laatste kans om deze tentoonstelling te zien, want hij loopt tot en met aanstaande zondag!

Vrijdag 13 – Zondag 15 september, 10:00 – 17:00 uur
Kunsthal, kaarten via kunsthal.nl

The Perfect Night

Wil je de tentoonstelling Street Dreams: How Hiphop took over Fashion zien met extra context? Kom dan op vrijdag naar The Perfect Night. Kunsthal en Operator slaan de handen ineen voor een speciale avond. Geniet van een live talkshow met spraakmakende gasten Guillaume Schmidt (Patta), filmmaker Victor D. Ponten, stylist Isis Vaandrager en ‘Street Dreams’ team Aruna Vermeulen en Lee Stuart, performances van House of Vinyard en een afterparty in het Kunsthalcafé.

Vrijdag 13 september, 20:30 – 02:00 uur
Kunsthal, kaarten via kunsthal.nl

Foto: Isabel Janssen — Outsider LR (123)

The Jump Off

In het HipHopHuis geven makers tijdens The Jump Off een inkijkje in de Rotterdamse hiphopscene. Niet aan de hand van de skills, maar door universele waarden waarmee hiphop de wereld kan veranderen. Wat deze waarden zijn, kunnen bezoekers zelf ervaren tijdens diverse gesprekken, workshops, lezingen en optredens. Zo zijn er workshops afro, house, producing en locking, een silent disco allstyle 1 on 1 battle en een talk.

Zaterdag 14 september, 12:00 – 15:00 uur
HipHopHuis, gratis

Hustlekidz Breakdance Battle

De wereldberoemde Nederlandse breakdanceformatie Hustlekidz daagt je uit om jouw moves te laten zien. Schakel jij tijdens de Breakdance Battle (onderdeel van POW! WOW! Rotterdam) jouw tegenstander uit met de meest ingewikkelde moves, ‘pops’ en ‘locks’? Kijken kan natuurlijk ook gewoon, want de beste breakdancers nemen het tegen elkaar op en worden gejureerd door wereldberoemde breakdancers. Aanrader!

Zondag 15 september, 13:00 – 21:30 uur
Afrikaanderplein , gratis

Muziek tijdens POW! WOW!

POW! WOW! Rotterdam heeft een hele lekkere muziek line-up neergezet. De Nederlandse rapper Snelle staat met zijn hit ‘Reünie’ momenteel hoog in de Top 40. De Belgische Coely is inmiddels een gevestigde naam in de hiphopscene, terwijl haar landgenoot Zwangere Guy de afgelopen weken onder meer Lowlands en Into the Great Wide Open op z’n kop zette. En het mooie is: je ziet hen, en nog vele andere artiesten, allemaal gratis! 

Zondag 15 september, 13:00 – 23:00 uur
Afrikaanderplein, gratis

Basketbalcourt Opperclaes trekt veel bekijks op Rotterdam Centraal

Treinreizigers en nieuwsgierige Rotterdammers op Rotterdam Centraal keken afgelopen maandagmiddag even gek op. Was dat echt een basketbalcourt dat naar binnen werd gereden? Ze hallucineerden niet. Rotterdam Street Culture Weekend, 3X3 Unites en Opperclaes maken het namelijk mogelijk om op een van de drukste punten van Rotterdam een potje te basketballen.

Tot en met zondag kan er dagelijks tussen 15:00 en 19:30 uur worden gebasketbald onder leiding van 3X3 Unites. Dit is een stichting die het 3X3 basketbal naar een volgend niveau wil tillen en jongeren in beweging wil brengen. Bovendien organiseert 3X3 Unites de 3×3 Street Cup, 3X3 PRO Cup en verschillende clinics tijdens het Rotterdam Street Culture Weekend.

Het basketbalcourt op Centraal Station is ontworpen en gemaakt door Opperclaes, een Rotterdams platform voor hedendaagse kunst. Het court op het station is de bucket (het deel onder de basket) van een volledig 3×3 veld dat op zondag tijdens de 3X3 PRO Cup op het Afrikaanderplein zal worden gebruikt. Na afloop van dit event zal dit grote court worden gedoneerd aan een nader te bepalen wijk in Rotterdam-Zuid.

‘Extra dimensie aan ons werk’

‘Het is heel tof om een kunstobject te maken dat ook daadwerkelijk gebruikt wordt. Dat doen we wel vaker, maar het wordt niet vaak zó intensief gebruikt als een basketbalcourt. Dat geeft echt een extra dimensie aan ons werk,’ zegt Bruce Tsai-Meu-Chong, samen met Linda van der Vleuten oprichter van Opperclaes.

Het basketbalspel werd als uitgangspunt genomen voor het ontwerp. ‘We hebben diverse basketbaltermen in het court verwerkt. De kleuren vormen een goed geheel samen en knallen er lekker uit op een zwarte ondergrond. Het valt op. Dat bleek direct nadat we het hadden geplaatst, want er kwamen meteen mensen op af die gingen basketballen. Het werkt dus.’

Skatepark The Klip

Naast twee basketbalcourt maakt Opperclaes speciaal voor het Rotterdam Street Culture Weekend skatebare objecten, die bij Skatepark The Klip (naast De Paperclip in Rotterdam-Zuid) komen te liggen. Hier kan vanaf vrijdagmiddag gebruik van worden gemaakt.

De skatebare letters die Opperclaes maakte voor Rotterdam Street Culture Weekend 2018

Bruce: ‘Vorig jaar hebben we skatebare letters en woorden gemaakt. Nu gaan we voor diverse grafische vormen, die half in de grond verzonken komen te liggen. Vorig jaar was het een groot succes, we hopen dat er nu ook weer veel mensen op af zullen komen. Het zou helemaal tof zijn als onze objecten zó goed gebruikt worden dat ze kunnen blijven liggen. Dát is namelijk de reden dat we dit maken. Ik hoop dat we de jongeren op Zuid met zowel het basketbalcourt als de skateobjecten iets kunnen geven dat er nog niet echt is.’

Xisco (Hustlekidz): ‘Rotterdam krijgt wereldtop van het breakdancen te zien’

Xisco Riboch weet het zeker. Wie op zondag 15 september langs het breakdancepodium loopt tijdens POW! WOW! Rotterdam, onderdeel van het Rotterdam Street Culture Weekend, blijft staan. ‘So-wie-so blijf je dan staan. Wat je gaat zien, is één groot feest. Breakdance is een bizarre kunstvorm. Het is magic. Breakdance is een dans uit de toekomst, ook al kennen de meeste mensen het van vroeger. Dat willen we overbrengen op het publiek in Rotterdam,’ zegt de medeoprichter van de Nederlandse en wereldwijd bekende breakdanceformatie Hustlekidz.

Hustlekidz

Tijdens POW! WOW! Rotterdam herrijst er een heuse b-boy stage op het Afrikaanderplein. Hier zullen, verspreid over de dag, diverse battles plaatsvinden. Er zal een 1-on-1 b-boy battle zijn en voor de kids (t/m 16 jaar) is er een allstyle-battle. De battles worden georganiseerd en gepresenteerd door HustleKidz. Dit Nederlandse collectief van b-boys reist al jaren de hele wereld over en herbergt naast Xisco zelf onder meer wereldkampioen Menno van Gorp, Justen Beer, Kid Colombia en Shane.

Internationale toppers

Een internationaal gerenommeerde jury zal de b-boy battles beoordelen. Legendarische en wereldberoemde sleutelfiguren uit het breakdancen, zoals Moy Rivas (USA), Flea Rock (USA) en Xisco zelf zullen bepalen wie er met de prijzen naar huis gaan. ‘De afgelopen vijftien jaar hebben we met Hustlekidz de hele wereld over gereisd. Nu is het tijd om de wereld naar Rotterdam te brengen. Moy Rivas en Flea Rock zijn echt absolute sterren, die nu de nieuwe generatie gaan beoordelen,’ zegt Xisco.

Legendarische duels

Over de deelnemers aan de battles zegt hij: ‘De top van de Nederlandse en Europese b-boy scene gaat de strijd met elkaar aan. We hebben al aanmeldingen uit onder meer Frankrijk, Spanje, Amerika en Zuid-Korea. Ook zijn er een aantal vriendschappelijke battles, bijvoorbeeld tussen grote jongens als Justen Beer en Zeku, uit Amerika. Dat wordt een legendarisch duel, waarover men online nu al helemaal hyped is.’

‘Rotterdam ademt street culture’

Xisco is blij dat hij met Hustlekidz een grote b-boy jam kan organiseren in Rotterdam. ‘In de beginjaren van deze eeuw had je het International Breakdance Event in Nighttown. Dat waren legendarische jams. Rotterdam heeft alles op het gebied van street culture, de stad ademt street culture. Ik juich het toe dat er een heel weekend is waarin dat allemaal centraal staat, met ook streetart, hiphop en sport. De locatie is ook fantastisch, misschien in de Afrikaanderwijk. En dan ook nog eens gratis. Voor de b-boys en girls is dat ook heel tof, want zij kunnen hun skills nu aan een breder publiek laten zien. En dat publiek gaat echt versteld staan, dat kan ik iedereen verzekeren. Rotterdam krijgt de wereldtop van het breakdancen te zien.’

Olympische status

Daarnaast hoopt Xisco dat hij jongeren inspireert om ook te gaan breakdancen. ‘Zeker omdat je er, in tegenstelling tot vijftien jaar geleden, nu van kunt leven. Breakdancen krijgt in 2024 de Olympische status. Dat trekt sponsoren aan en zorgt voor veel media-aandacht. Dat is hartstikke mooi voor de sport, maar het is aan ons om er voor te zorgen dat de nieuwe generatie de street culture en lifestyle mee krijgt. In de kern moeten jongeren gaan breakdancen omdat ze liefde hebben voor dans.’

Bekijk hier de timetable van de Bboy stage hosted by Hustlekidz.

5x gratis streetart tijdens Rotterdam Street Culture Weekend

Tijdens Rotterdam Street Culture Weekend 2019 (vrijdag 13 – zondag 15 september) smelten streetart, hiphop en urban sports samen. We zetten vijf gratis streetart-onderdelen van hét internationale streetartfestival POW! WOW! Rotterdam op een rij, die je niet mag missen.

Murals

De ab-so-lu-te publiekstrekker op het gebied van streetart zijn de twaalf murals die in de Afrikaanderwijk worden gemaakt door internationaal bekende en Rotterdamse kunstenaars. Zij veranderen grauwe muren in kleurrijke kunstwerken, die tot in lengte van jaren te bewonderen zullen blijven. De kunstenaars werken een week lang aan hun meesterwerken, die op zondag tijdens POW! WOW! Festival te zien zijn. Wereldtoppers TelmoMiel en Smug gaan een unieke samenwerking en er wordt zelfs een schip in de Rijnhaven beschilderd. Een must see!

Vanaf maandag 9 september, dagelijks 10:00 – 20:00 uur, artiesten werken aan murals, iedereen die foto’s wil komen maken of hen aan het werk wil zien is van harte welkom
Zondag 15 september, 12:00 – 17:00 uur, wandeltours met gids
Afrikaanderwijk

20 Vans, 30 Cans

Back by dope demand: 20 Vans, 30 Cans! Bestelbusjes en kleine vrachtwagens worden op zondag 15 september live door speciaal geselecteerde kunstenaars omgetoverd tot rijdende kunstwerken.

Zondag 15 september, 13:00 – 19:00 uur
Afrikaanderplein (festivalterrein POW! WOW!)

Een van de vans tijdens de vorige editie van POW! WOW!

Geheime pop-up musea

Verschillende leegstaande huizen in de Afrikaanderwijk worden in samenwerking met diverse artiesten omgeturnd tot kleine pop-up musea. Welke kunst je daar kunt zien? Laat je verrassen! De adressen zijn Pretorialaan 131, Hilledijk 105B, Hilledijk 155 en Hilledijk 151. Wie de Tik Toy Garden onderweg vindt, krijgt bonuspunten!

Zondag 15 september, 11:00 – 18:00 uur
Afrikaanderwijk

Interventionists

Iets héél bijzonders zien? Bekijk het werk van interventionists Slinkachu en Spenser Little. Slinkachu heeft tijdens POW! WOW! Rotterdam een eigen mini-expo! Je kunt zijn miniaturen gaan zoeken in de Botanische Tuin Afrikaanderwijk, pál naast het festivalterrein. Spenser Little zal zijn bijzondere kunstwerken van ijzerdraad in het straatbeeld toepassen, dus houd je ogen goed open in de Afrikaanderwijk!

Zondag 15 september, 11:00 – 18:00 uur
(Botanische Tuin) Afrikaanderwijk

Een miniatuur van Slinkachu
IJzerdraad-kunstwerk van Spenser Little

Metrostation Rijnhaven

Kom je met het OV naar POW! WOW!? Stap dan uit bij Metrostation Rijnhaven. Paintandpose zorgt hier voor speciale raamschilderingen, die je meteen in de streetart-sfeer brengen!

Paintandpose in actie

Dagelijks, vanaf donderdag 5 september
Metrostation Rijnhaven

Oranje-captain Jesper Jobse: ‘3X3 basketbal veel spectaculairder dan normaal basketbal’

3X3 basketbal is een van de urban sports die dit jaar zijn toegevoegd aan het Rotterdam Street Culture Weekend. Jesper Jobse zag vijf jaar geleden als een van de eersten in Nederland de potentie van de sport. Inmiddels is hij captain van het Nederlands team, dat zilver won op de WK’s van 2017 en 2018 en goede kans maakt om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2020, en mede-oprichter van stichting 3X3 Unites, dat de basketbalevenementen tijdens RSCW organiseert. 5 vragen aan de bekendste 3X3 basketballer van Nederland.

Jesper, wat kunnen mensen verwachten van het 3X3 basketbal tijdens Rotterdam Street Culture Weekend?
‘Spektakel! 3X3 basketbal is echt een spectaculaire sport, veel spectaculairder dan normaal basketbal. Het spel gaat supersnel, omdat je met minder spelers speelt, maar één basket hebt en wedstrijden slechts tien minuten duren of korter, als een team 21 punten heeft. Daardoor zie je als toeschouwer veel scores, maar ook veel verschillende wedstrijden, van zowel mannen als vrouwen. Bij 3X3 basketbal is er ook vaak muziek en staat het publiek om het court. Dat zorgt echt voor een soort festivalsetting en dat maakt het laagdrempelig voor een breed publiek. 3X3 basketbal is daarmee ook veel toegankelijker dan normaal basketbal, waar je naar een sporthal gaat en een kaartje moet kopen.’

Hoe ziet het programma van 3X3 Unites tijdens RSCW eruit?
‘Op zaterdag 14 september hebben we de Street Day bij Ahoy, als onderdeel van 010MOVES. De twaalf beste teams van jongeren onder 18 uit heel Nederland strijden om de Street Cup en daarnaast zijn er clinics en challenges voor jong en oud, ook voor rolstoelbasketballers. De dag erna, op zondag 15 september, is het PRO Day op het Afrikaanderplein. Spelers die tot de beste van Nederland behoren spelen tegen elkaar om de 3X3 PRO Cup Rotterdam. Daar omheen hebben we diverse kidsgames, dus het is niet alleen leuk om te komen kijken, maar je kunt ook zelf meedoen. Ook als je nooit eerder heb gebasketbald.’

En voor de pro’s vallen Olympische kwalificatiepunten te verdienen, toch?
‘Zeker weten! Dat is een vrij ingewikkeld systeem, maar het komt er op neer dat de Top 100 spelers van Nederland punten kunnen verzamelen voor de kwalificatieranglijst voor de Spelen van Tokyo 2020. Hoe verder die Top 100 spelers komen op zondag, hoe groter de kansen van deelname van Nederland aan de Spelen. Momenteel staan we als land zevende op de ranglijst, terwijl in totaal acht landen mogen meedoen. We maken dus een goede kans. Zelf speel ik niet mee tijdens RSCW, omdat we met het Nederlands team in voorbereiding zijn op andere belangrijke kwalificatietoernooien voor de Spelen. Maar ik ben zeker aanwezig om te kijken hoe het eruit ziet in Rotterdam.’

Hoe mooi is het dat 3X3 basketbal in 2020 voor het eerst Olympisch is?
‘Dat is echt fantastisch. We kunnen de eerste Nederlandse basketballers worden die de Spelen halen. Dat is mijn ultieme droom en mijn ultieme kans, want ik ben inmiddels 35. Het geeft daarnaast aan dat het Internationaal Olympisch Comité de urban sporten steeds meer omarmt. Skateboarden wordt ook voor het eerst Olympisch, sporten als beachvolleybal en BMX zijn dat al. Het IOC ziet dat die sporten steeds populairder worden onder jongeren. Dat biedt enorme kansen, onder meer qua publiciteit. Zo worden de wedstrijden straks live op tv uitgezonden, zoals ook het WK van afgelopen zomer in Amsterdam al live te zien was bij de NOS. Daarmee bereiken we een veel groter publiek en vergroten we de aandacht voor de sport. Daardoor kunnen we jongeren hopelijk aanzetten tot sporten, iets wat ook een van de doelstellingen is van onze stichting 3X3 Unites.’

Wat hopen jullie te bereiken tijdens Rotterdam Street Culture Weekend?
‘Dat veel mensen even blijven hangen bij de basketbalvelden, omdat ze verrast worden door deze sport. We hopen dat mensen het tof vinden, dat we jongeren raken met de sport en de lifestyle die eromheen hangt. Het is daarbij goed dat we onderdeel zijn van een heel weekend waarin die hele urban vibe centraal staat. Dat vergroot de aantrekkingskracht voor onze sport, maar ook voor de andere onderdelen van RSCW.’

Bekijk hier het volledige programma van 3X3 Unites tijdens Rotterdam Street Culture Weekend.  

6x urban sports tijdens Rotterdam Street Culture Weekend

Tijdens Rotterdam Street Culture Weekend 2019 (vrijdag 13 – zondag 15 september) smelten streetart, hiphop en urban sports samen. We zetten de zes sportevenementen op een rij, waarbij je kunt kijken óf zelf je skills kunt laten zien.

NK Skateboarden Street 2019

Skateland Rotterdam staat drie dagen lang op zijn kop wanneer de top van de Nederlandse skateboard scene in actie komt. Dames en heren strijden op een streetparcours niet alleen om de nationale titel, maar ook om kwalificatiepunten voor de Olympische Spelen van 2020, wanneer skateboarden voor het eerst onderdeel uitmaakt van het Olympische programma. Liever zelf je skateboard tricks laten zien? Kom dan naar Skatepark The Klip op de Draaischijf in Rotterdam-Zuid. Hier liggen skatebare kunstobjecten, waarop je je kunt uitleven.

Vrijdag 13 – zondag 15 september, Skateland Rotterdam (Piekstraat 45) & Skatepark The Klip (Draaischijf / Lodewijk Pincoffsweg)

World of Street Football

Voetballiefhebbers opgelet! Knipper niet te veel met je ogen, want dan mis je gruwelijke acties, panna’s en tricks. Tijdens RSCW kun je twee dagen lang genieten van de beste straatvoetballers ter wereld, maar óók kun je zelf meedoen. Op zaterdag wordt op het voorplein van Ahoy gestreden om de WK Panna KO Youth en kun je met je eigen team meedoen aan een 3vs3-toernooi. Op zondag is de Binnenrotte het decor van onder andere het WK Panna Knock Out (met Rotterdammer en tweevoudig wereldkampioen Jeand Doest) en het WK 3vs3.

Zaterdag 14 september, 11:00 – 16:00 uur, Zuiderparkplein (voorplein Ahoy)
Zondag 15 september, 13:00 – 21:00 uur, Binnenrotte

010 Moves

010MOVES is de uitmarkt voor de sport. Op het voorplein van Ahoy vindt de presentatie  van de breedte- en de topsportagenda van het komende seizoen plaats, waaronder 3×3 straatvoetbal, panna knock-out, 3×3 basketbal en nog vele andere sporten. Kijk en doe vooral mee!

Zaterdag 14 september, 11:00 – 16:00 uur, Zuiderparkplein (Voorplein Ahoy)

3X3 Unites Basketball

Op het voorplein van Ahoy en het Afrikaanderplein bekijk je twee dagen lang wedstrijden drie-tegen-driebasketbal. Jeugdspelers strijden op zaterdag om de 010 Street Cup. Op zondag zie je nationale en internationale topspelers tijdens de 010 Pro Cup, waarbij Olympische kwalificatiepunten te verdienen zijn. De pro’s spelen op een veld dat als kunstwerk is ontworpen door Opperclaes. De andere helft van het veld is de week voor RSCW te zien op Rotterdam Centraal. Het gehele veld wordt na afloop aan een buurt in Rotterdam-Zuid gedoneerd. Gedurende de dag kun je ook zelf aan de slag en kijken hoe het gesteld is met jouw basketbalskills.

Zaterdag 14 september, 11:00 – 16:00 uur, Zuiderparkplein (voorplein Ahoy)
Zondag 15 september, 11:00 – 17:30 uur, Afrikaanderplein

Freerunning Speedstyle Championship

Freerunnen geen echte sport? Yeah, right… Kom op zaterdag maar eens kijken bij Freestyle School Rotterdam. Daar rennen, springen, klimmen en stunten waaghalzen op spectaculaire wijze naast elkaar over twee identieke parcoursen vol obstakels. Daarbij gaat het niet alleen om snelheid, maar ook om stijl. Wie die twee eigenschappen het best combineert, wint. Hoe gedurfder hoe beter! 

Zaterdag 14 september, 09:00 – 20:00 uur, Freestyle School Rotterdam (Schiemond 20)

BMX-FIETSDAY in the park

BMX is kunst op wielen, waarmee je niet vroeg genoeg kunt beginnen. Daarom kunnen kinderen van 2 tot 12 jaar tijdens Rotterdam Street Culture Weekend in het Hefpark meedoen aan clinics, een dikkebandenrace en/of een loopfietswedstrijd. En daarbij zijn aanmoedigingen natuurlijk ook meer dan welkom! 

Zaterdag 14 september, 10:00 – 15:00 uur, Hefpark

Nieuwsgierig naar de andere onderdelen van Rotterdam Street Culture Weekend? Bekijk hier het volledige programma.

Kunstenaar Said Kinos: ‘Tof om iets tastbaars achter te laten in Afrikaanderwijk’

Vorig jaar beschilderde hij ‘slechts’ een busje tijdens de eerste editie van POW! WOW! Rotterdam. Dit jaar gaat kunstenaar Said Kinos voor het grotere werk. Hij is namelijk een van de twaalf mural artists die in de Afrikaanderwijk een volledige muur gaat omtoveren tot een kleurrijk kunstwerk.

Saïd Kinos in actie tijdens POW! WOW! 2018

Geboren Rotterdammer

‘Daar heb ik heel veel zin in. Ik ben geboren en getogen in Rotterdam, dus het is heel tof dat ik dit kan gaan doen. En al helemaal omdat het tijdens POW! WOW! is, het grootste en bekendste streetart festival ter wereld,’ vertelt Kinos. Vanaf zondag 8 september gaat hij aan de slag in de Afrikaanderwijk. Het eindresultaat is te zien op zondag 15 september, de dag waarop POW! WOW! Festival plaatsvindt en tevens de afsluitende dag van het overkoepelende Rotterdam Street Culture Weekend.

Divers publiek

Kinos hoopt op dezelfde vibe als vorig jaar, toen POW! WOW! plaatsvond in het Merwe4Haven gebied. ‘De vibe was toen erg goed. Er was een grote diversiteit aan mensen; van echte liefhebbers van de street culture tot mensen die kwamen kijken wat onze scene nou allemaal inhoudt. Dat was heel leuk om te zien.’

Werk van Kinos op het Schieblock

Impact in Afrikaanderwijk

Dat de editie van dit jaar plaatsvindt op en rondom het Afrikaanderplein, geeft volgens Kinos een extra dimensie aan het evenement. ‘We trekken nu echt een bewoond gebied in. Een gebied waar veel mensen wonen die misschien wat minder snel een museum bezoeken. Door onze komst maken we de drempel lager en maken we kunst voor hen toegankelijker. In deze wijk kunnen we écht impact maken. Het is heel tof om iets tastbaars achter te laten.’

Kinos liet ook al blijvende kunst achter in Los Angeles

Fascinatie voor communicatie

Kinos weet nog niet precies wát hij gaat maken in de Afrikaanderwijk. De afgelopen periode was hij druk met zijn nieuwe solo-expositie, die sinds 31 augustus is geopend in galerij Assembled by Root aan het Zwaanshals. Dat het aansluit bij zijn bekende stijl, staat wel vast. In zijn werk is de fascinatie terug te vinden voor communicatie en welke verandering de digitalisering van onze samenleving met zich meebrengt. Ook contrast, vaak tussen zwart en wit, en het gebruik van typografie zijn kenmerkend. In Rotterdam is zijn werk onder meer te zien bij de Maashaven, Biergarten en bij het Paadje van Duizend Trêe, het fietspad tussen Rotterdam-Noord en Overschie.

Werk van Kinos in het Amerikaanse Denver

‘Rotterdam dé street culture stad’

Dat streetart tijdens het Rotterdam Street Culture Weekend samensmelt met hiphop en urban sports als breakdance en skateboarden, vindt Kinos een goede zaak. ‘Hopelijk ontstaat er kruisbestuiving tussen die onderdelen en komen liefhebbers van bijvoorbeeld skateboarden ook in contact met streetart. Als alles samen moet komen, dan in Rotterdam. Wij zijn altijd dé stad van Nederland geweest als het gaat om urban en street culture.’

Rotterdamse King of Panna gaat tijdens RSCW voor nieuwe wereldtitel

Hij speelde samen met Ronaldinho en Usain Bolt, werd twee keer wereldkampioen Panna Knock Out en vertoont zijn straatvoetbalskills over de hele wereld. Tijdens Rotterdam Street Culture Weekend 2019 gaat ‘King of Panna’ Jeand Doest in zijn hometown voor een nieuwe wereldtitel.

Grote publiekstrekker

Jeand Doest, artiestennaam Easy Man, is met zijn onafscheidelijke dreadlocks en onnavolgbare skills zonder twijfel dé publiekstrekker van World of Street Football, één van de evenementen van het Rotterdam Street Culture Weekend. Op zaterdag 14 september is hij de host op het voorplein van Ahoy, waar onder meer de finales van het WK Panna KO Youth en de Panna Pro League worden gehouden en Doest een demo zal geven. Een dag later is de straatvoetballer, met 129.000 volgers op Instagram en meer dan 50 miljoen hits op YouTube, op de Binnenrotte een van de grootste kanshebbers om zich te kronen tot de beste pannaspeler van de wereld.

‘Rotterdam krijgt absolute wereldtop te zien’

‘Gruwelijk’ en ‘helemaal top’ vindt Doest het, dat hij tijdens Rotterdam Street Culture Weekend de kans krijgt om voor de derde keer wereldkampioen panna te worden. ‘Wereldkampioen worden in je eigen stad, mooier is er niet,’ weet hij uit ervaring. In 2013 en 2016 lukte hem dat namelijk ook. ‘Het WK Panna KO is het grootste event van het jaar in het straatvoetbal. Toen deze editie werd aangekondigd, kregen we vanuit de scene meteen heel veel positieve reacties. Er komen spelers uit onder andere Denemarken, Duitsland, Engeland en Japan. Rotterdam krijgt de absolute wereldtop op het gebied van straatvoetbal te zien. Ik hoop dat ik ze allemaal kan verslaan.’

‘Jeugd moet meer straatvoetballen’

Maar Doest wil meer dan zelf shinen. Hij wil tijdens RSCW vooral ook jongeren inspireren. ‘De jeugd beweegt veel minder dan ik vroeger deed. Daar willen we met Panna Knock Out, de organisatie waar ik werk, verandering in brengen. Daarom organiseren we in samenwerking met Rotterdamse profvoetballers als Georginio Wijnaldum, Jetro Willems en Royston Drenthe straatvoetbaltoernooien in de stad. Kids kunnen daar ook FIFA spelen, maar pas nadat ze ook zelf hebben gevoetbald tijdens de skills games. Dat is tijdens RSCW ook zo. Zo hopen we de jeugd enthousiast te maken om meer op straat te gaan voetballen.’

‘Rotterdammers, kom naar RSCW!’

Rotterdammer Doest vindt het een goede zaak dat zijn stad van vrijdag 13 tot en met zondag 15 september in het teken staat van street culture, met naast straatvoetbal ook streetart, andere urban sports en hiphop. ‘We doen verschillende dingen, maar hebben één ding gemeen: we hebben talent voor iets, hebben onszelf dingen aangeleerd op de straat en willen die skills tonen aan een groter publiek. Rotterdam Street Culture Weekend is daardoor een super creatief en veelzijdig event, voor een heel breed publiek. Ik hoop echt dat het aanslaat, dus ik zou tegen al mijn stadgenoten willen zeggen: kom naar RSCW!’

Streetart, hiphop en urban sports smelten samen tijdens tweede editie Rotterdam Street Culture Weekend

PERSBERICHT

De modernste street art, de rauwste hiphopbeats en de mooiste panna’s, dunks, skate-, breakdance- en freerun tricks. Wie van street culture houdt, komt van vrijdag 13 tot en met zondag 15 september ogen en oren tekort in Rotterdam. Tijdens de tweede editie van het Rotterdam Street Culture Weekend staat de stad volledig in het teken van internationale streetart, hiphop en urban sports.

Het Rotterdam Street Culture Weekend (RSCW) brengt een nieuw geluid in de Rotterdamse evenementensector, waarbij kunst in de openbare buitenruimte wordt gecombineerd met sport op veelal het hoogste niveau. Dat is ook precies waar Rotterdam Street Culture Weekend om draait: de combinatie van sport en cultuur. Het festival is een uiting van de hedendaagse jongerencultuur, waarbij de scheidslijn tussen disciplines steeds meer vervaagt.

Rotterdam zit boordevol talenten en initiatieven op het gebied van street art, hiphop en urban sports. De samenwerking tussen Rotterdam Festivals, de gemeente, Rotterdam Topsport en festivalorganisatoren gaat hierbij steeds verder hand in hand. Zeker ook in aanloop naar 2020, wanneer de urban sports skateboarden en 3×3-basketbal debuteren op de Olympische Spelen in Tokyo en daarmee de status van Olympische sport krijgen.

Tijdens RSCW zijn er Olympische kwalificatiepunten te verdienen voor de 3X3 basketballers

Van de straat naar de Spelen

Daar waar tijdens de eerste editie in 2018 (met 23.000 bezoekers) de nadruk lag op street art, verschuift de focus dit jaar (mede met het oog op die Olympische Spelen) meer naar sport. Zo krijgen sporters tijdens het RSCW de kans om de benodigde kwalificatiepunten voor de Spelen van 2020 binnen te slepen.

Zo vindt in Skateland het NK Skateboarden Street 2019 plaats, waar de top van de Nederlandse skateboardscene niet alleen strijdt om de nationale titel, maar óók om kwalificatiepunten voor de Olympische Spelen. Op zondag komen nationale en internationale topspelers uit het 3×3-basketbal met hetzelfde doel in actie tijdens de 3×3 Unites Pro Cup op het Afrikaanderplein. Spektakel is gegarandeerd tijdens deze snelle straatvariant van het traditionele basketbal, iets wat bezoekers ook zelf kunnen ervaren.

Een dag eerder laten jeugdige 3×3-basketballers hun kwaliteiten zien op het voorplein van Ahoy. Hier vinden tevens sportieve demonstraties van 010 Moves (de uitmarkt voor de sport) plaats, terwijl ook de pannakoningen van World of Street Football hun skills laten zien. Op zondag showen ze hun moves op de Binnenrotte, onder meer tijdens het WK Panna Knock Out en het International Championship Freestyle Knock-Out. Liefhebbers van het spectaculaire freerunnen moeten op zaterdag bij de Freestyle School in Schiemond zijn voor het Freerunning Speedstyle Championship, terwijl in het Hefpark BMX-clinics en -races voor kinderen worden gehouden. 

Freestyle voetbal is een van de vele urban sports tijdens RSCW 2019

POW! WOW!: blijvende kunst in Afrikaanderwijk

’s Werelds bekendste streetartfestival POW! WOW! streek vorig jaar voor het eerst neer in Rotterdam en was een belangrijke pijler onder het succes van de eerste editie van het Rotterdam Street Culture Festival. Ook dit jaar is POW! WOW! een onmisbaar onderdeel van het programma. Waar de artiesten vorig jaar neerstreken in het verlaten Merwe4Haven-gebied, daar trekken ze nu de bewoonde wereld van de Afrikaanderwijk in, waar ze blijvende kunst zullen achterlaten.  

In de Afrikaanderwijk worden namelijk enorme, grauwe muren door lokale en internationale kunstenaars (uit o.a. Verenigde Staten, Frankrijk, Australië en Singapore) omgetoverd tot kleurrijke kunstwerken. Speciale wandeltours voeren bezoekers langs de indrukwekkende muurschilderingen. Wegens succes keert ook ‘20 Vans 30 Cans’ terug; aan de rand van het festivalterrein op het Afrikaanderplein zullen op zondag 15 september maar liefst twintig voertuigen live worden gepaint. Daarnaast is er een breakdance battle onder leiding van dan het wereldberoemde The Hustle Kidz. Zij organiseren onder meer een battle waarbij de winnaar een reis naar POW! WOW! Hawaii wint.

Een van de murals tijdens POW! WOW! 2018

Inkijkje in hiphopscene

Voor muziekliefhebbers zijn er tijdens POW! WOW! optredens van hiphopartiesten Coely, Not3s, Snelle, Zwangere Guy, Amartey, Kay Slice, Sammie Sedano, Hunna Soundsystem en MC JR. Wie niet alleen wil genieten van muziek, maar een diepere inkijk wil krijgen in de hiphopwereld, kan kiezen uit verschillende activiteiten. In de Kunsthal kun je in het afsluitende weekend de tentoonstelling How Hiphop Took over Fashion bezoeken.

In het HipHopHuis geven makers tijdens The Jump Off een inkijkje in de Rotterdamse hiphopscene. Niet aan de hand van de skills, maar aan de hand van universele waarden waarmee hiphop de wereld kan veranderen. Wat deze waarden zijn, kunnen bezoekers zelf ervaren tijdens gesprekken, workshops, lezingen en optredens van diverse bekende artiesten. The Jump Off begint met een grote urban dance mars door de straten van Rotterdam.