Terugkijken: de tofste pics van RSCW 2022

RSCW 2022 is a wrap! We hopen dat jullie genoten hebben van negen dagen vol street sports, street art en hiphop. Met meer dan vijftig acts was het een van de grootste edities ooit. Hieronder een recap van de tofste beelden op een rij. Vergeet ook niet onze social kanalen te checken.

Vragenlijst

We zijn benieuwd wat je van deze editie vond. Laat het ons weten in de vragenlijst hieronder. Onder de inzendingen verloten we RSCW 2022 tassen. https://survey.alchemer.eu/s3/90479763/RSCW2022

Onderstaande foto’s door Cuzzo Films.

Onderstaande foto’s door Remco Koers.

RSCW presenteert programma met meer dan 50 sport, kunst en culturele evenementen

Van 3 tot met 11 september vindt de vijfde editie plaats van de Rotterdam Street Culture week (RSCW). Deze editie belooft de grootste ooit te worden met meer dan 50 sport, arts & culture evenementen door de hele stad. Van graffiti artists tot skaters, van breakdancers tot BMX’ers en van straatvoetballers tot rappers; tijdens RSCW komen street culture stromingen samen om hun skills te showen en te laten zien en horen waar zij voor staan. Met dit jaar extra bijzondere activiteiten zoals het wereldkampioenschap straatvoetbal, de kwalificaties voor de Olympische spelen voor BMX, de International Dance League en een muziekstage met optredens van Kevin & The Animals, Jonna Fraser & The Lions, ADF Samski, Nnelg, Dragonfruit en GEEL.

Het gehele programma is hieronder te bekijken. Bekijk HIER het programma per dag.

RSCW ademt street culture

Rotterdam Street Culture Week is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een wereldwijd begrip. Het festival weet als geen ander om culturen, talenten en disciplines samen te brengen en dat in de stad, die street culture ademt. Rotterdam zit boordevol talent en grassroots initiatieven op het gebied van street art, hiphop en street sports, maar huist ook wereldtoppers.

Artistiek directeur Rajiv Bhagwanbali over de komende editie:

“De culture in Rotterdam is echt ‘one of a kind’, de betrokkenheid, het talent en de support van de community maken eigenlijk RSCW. Dit jaar hebben we meer events dan ooit tevoren en ook nog eens een muziekprogramma met de grootste artiesten van nu. Ik loop over van trots en kan niet wachten tot we op 3 september de eerste bezoekers verwelkomen.”

Uitgebreid programma door de hele stad

Het programma wordt elk jaar uitgebreider, zodat iedereen zijn hart kan ophalen. De activiteiten vinden plaats door de hele stad. Het Mallegatpark is letterlijk het hart van RSCW met 20 verschillende activiteiten. Dagelijks is daar de street art ALLCAPS te bewonderen. Er zijn workshops, talks en live podcasts over thema’s als peace & violence, empowerment & entrepreneurship en gender equality. Ook is er een gevarieerd muziekprogramma, cabaret en zijn er rap- en breaking battles.

Over RSCW

RSCW brengt sinds 2018 een nieuw geluid in de Rotterdamse evenementensector, waarbij street art in de openbare buitenruimte wordt gecombineerd met hiphop en urban sports. Het festival is een uiting van de hedendaagse jongerencultuur, waarbij de scheidslijn tussen disciplines steeds meer vervaagt. Deze crossovers maken het festival uniek.

Partners

Rotterdam Street Culture week wordt georganiseerd door Stichting Game Changers. Programmapartners: All Caps, Boom Snap Clap, Breakin Convention, Concrete Lions, Festival Downtown, Flow, Grande Loge, HEDONE, House Jam 010, International Dance League, Kijk je Kop, Panna Knock Out, Levels, Perfect Beat Challenge, Pretty Girls like trap music, Punch Out Battle, Roffa, Roffa Breaking, Rush World, Skateland, SKVR Brassbandschool, Statt.inc, Spraakuhloos, Share your art, We Run Thiss Group, Wereld Museum

HEDONE lanceert kledinglijn voor RSCW

Vanaf 3 september exclusief verkrijgbaar bij de Bijenkorf in Rotterdam.

Het Rotterdamse street-fashion label HEDONE heeft speciaal voor de Rotterdam Street Culture Week (RSCW) een limited edition kledinglijn ontwikkeld. Hiervoor heeft het team van HEDONE zich laten inspireren door de foto’s van Stacii Samidin, die als beeld zijn gebruikt in de campagne van RSCW.

Collectie

De collectie bestaat onder andere uit hoodies, t-shirts, caps en een aantal unieke masterpieces. Van 3 september tot en met 11 september, tijdens de Rotterdam Street Culture Week, is deze collectie exclusief verkrijgbaar bij de Bijenkorf in Rotterdam.

Hedone

HEDONE is een street-fashion label waar talent in wording een eerlijke kans krijgt op inkomen en succes. Ze bieden risicojongeren een alternatief product om zich op te richten en het perspectief om productiemanager, ontwerper en uiteindelijk ondernemer te worden. Daarnaast wil HEDONE mensen bewust maken van de gevolgen van recreatief drugsgebruik. De producten worden op een verantwoorde en duurzame manier gemaakt in fabrieken die zich houden aan de Fair Wear Foundation.

Festival Downtown en RSCW slaan handen ineen

EEN MUZIEK PROGRAMMA MET ROTTERDAMS DNA EN NATIONALE ALLURE

Met trots presenteert de organisatie van Festival Downtown (DWNTWN) de eerste namen voor de komende editie. Het festival vindt dit jaar plaats op vrijdag 9 en zaterdag 10 september 2022. Tussen de eerste namen zien we grote hiphop artiesten als Kevin & The Animals, Jonna Fraser & The Lions en Yung Nnelg. Maar ook UK-grootheden als Submotion Orchestra en Belgische niche helden als GLAUQUE. En upcoming parels als Dragonfruit, Bob Uit Zuid, YoungRubbi en Subfiction.

DWNTWN staat al zeven edities garant voor een eigenzinnig, vooruitstrevend en divers programma. Uitgangspunt voor het programma van DWNTWN is het Rotterdamse, muzikale DNA. Daar heeft logischerwijs hiphop, en in bredere zin streetculture altijd een hele grote rol in gespeeld. 

De Rotterdam Street Culture Week (RSCW) presenteert sinds 2018 jaarlijks een sterk hiphop en streetculture programma. Hierbij wordt ingezet op een mix van sterke nationale en internationale headliners en lokale upcoming artiesten.

Door de samenwerking tussen DWNTWN en RSCW kunnen beide partijen gezamenlijk een programma presenteren, dat tegelijkertijd volledig het Rotterdamse DNA vertegenwoordigd en van nationale allure is.
RSCW zal de grootste stage hosten op DWNTWN. Hiervoor is een iconische locatie gevonden.

Een ijzersterke hiphop line-up

Op het Willemsplein, aan de voet van de Erasmusbrug presenteren beide partijen gezamenlijk grote namen. Namelijk Kevin & The Animals, Jonna Fraser & The Lions en Yung Nnelg. Maar ook upcoming artiesten als ADF Samski, Dragonfruit en GEEL.

Een ijzersterke hiphop line-up dus. Maar de DWNTWN programmering belooft dit jaar ook binnen de andere programmalijnen een flinke stap te zetten. Zo brengt het festival nu alweer een lading electronische nichehelden naar buiten en belooft het binnenkort met een aantal grote verrassingen te komen.

Submotion Orchestra (UK), GLAUQUE (BE), Bob Uit Zuid, YoungRubbi, Subfiction, Unruly Phoenix en AMPFEMININE, Met deze line-up laat DWNTWN nu al zien ook buiten het hiphop programma weer een neusje te hebben voor dé upcoming artiesten en scenes.

Naast het Willemsplein, zal DWNTWN dit jaar ook gewoon weer gebruikmaken van ‘downtown locaties’ als Eendrachtsplein, Rotown en WORM.

Rotterdam, de streetculture hoofdstad van Nederland

Rajiv Bhagwanbali (artistiek leider van RSCW): “2022 belooft muzikaal echt een hele goede editie te worden. We zijn zo blij met deze samenwerking en de invulling van het muzikale programma, die nog eens laat zien dat Rotterdam echt de street culture hoofdstad van Nederland is. ”

Immanuel Spoor (directeur en programmeur van De Nieuwe Lichting & Festival Downtown): “Door deze samenwerking versterken we samen het Rotterdamse DNA en creëren we een festival met internationale allure. Zowel voor het publiek als voor de maker, is DWNTWN écht een belangrijk platform geworden. Dat maakt mij trots.”

Gratis toegankelijk

RSCW STAGE IS NU GRATIS! Nu is je kans om de hiphop-heavyweights Kevin & The Animals, Jonna Fraser & The Lions, ADF Samski, Nnelg, GEEL en Dragonfruit GRATIS te checken, voordat de clubtours beginnen.

Dus ja, het hele dagprogramma is nu weer helemaal gratis, zoals het altijd al was op DWNTWN.

We zijn erg blij en dankbaar dat we iedereen kunnen laten meegenieten van dit geweldige programma. Dit kunnen we doen dankzij de steun van de gemeente Rotterdam, in het bijzonder dankzij de geweldige mensen van Rotterdam Festivals.

Tickets avondprogramma

Kaarten voor het avondprogramma in Worm zijn inmiddels in de verkoop gegaan. Deze zijn verkrijgbaar via: www.festivaldowntown.nl

Over RSCW
RSCW brengt sinds 2018 een nieuw geluid in de evenementensector door onder andere streetart, hiphop en street sports samen te brengen. RSCW biedt talent een podium en brengt verschillende disciplines en programmaonderdelen samen en levert daarmee het bewijs dat Rotterdam Streetculture hoofdstad van Nederland is. Meer informatie over de het festival vind je op www.rscw.nl. RSCW wordt georganiseerd door Stichting Game Changers.

PODCASTSERIE 2022: ‘STREET KNOWLEDGE’

Hoe zit het met jouw street knowledge van de Rotterdamse street culture en de verschillende stromingen? Straks een heel stuk meer dan nu, want vanaf vandaag kun je via jouw favoriete podcastkanaal luisteren naar Street Knowledge. Hiermee laten we je in aanloop naar RSCW 2022 kennismaken met de verschillende subcultures.

In de Street Knowledge podcast gaan hosts Rajiv Bhagwanbali (artistiek leider van RSCW), Wilde Willy en Dajanara in gesprek met game changers uit de verschillende subscenes van de street culture. Rajiv spreekt met zijn gasten over de diepere betekenis van de subculture en welke ontwikkelingen er spelen.

In de eerste aflevering spreken we met modeontwerper Odair Pereira. Geboren en getogen in Rotterdam en nu wereldberoemd met zijn creaties. Zijn collecties hangen in diverse winkels en in kledingkasten van de grootste artiesten.

Odair: “Wat de scheidingslijn is tussen ego en gezond zelfvertouwen? Being the best version of yourself and knowing yourself. Weten wie je zelf bent. Back it up!”

Wij spreken Odair over de tofste projecten, zijn toekomstdromen en natuurlijk over Rotterdam. Luister mee met onze verhalen via de website of via Spotify of YouTube.

Powered by Roffa

RSCW x HEDONE merchandise

In samenwerking met HEDONE ontworpen wij onze eigen merchandise met een ode aan Rotterdam en de street culture. Wij zijn blij met deze samenwerking, Hedone is een street wear merk met een goed verhaal. HEDONE heeft als missie om het bewustzijn te vergroten over de negatieve maatschappelijke impact van recreatief drugsgebruik. Door risicojongeren een kans en alternatieve manier te bieden om inkomen te verdienen en status te verwerven, hoopt Hedone criminaliteit terug te dringen.

We zijn trots op het eindresultaat! Welk item ga jij als eerst bemachtigen?

Rotterdam Street Culture Week 2021 weer een groot succes

Op 4 t/m 12 september stond Rotterdam opnieuw in het teken van street culture tijdens de Rotterdam Street Culture Week 2021. Met een verscheidenheid aan diverse evenementen zoals de International Dance League, POW! WOW! Rotterdam, NK BMX Freestyle, NK Speedstyle Freerunning, NK Beatbox, NK Breaking, en WK Panna Knock Out en nog veel meer. Een evenement dat niet alleen de street culture omarmt en viert, maar ook diverse bewoners en bezoekers van de stad met elkaar verbindt.

De week werd afgetrapt met Teenage Riot, het grootste internationale skateboardevent voor jongeren tot 18 jaar. Met maar liefst 150 inschrijvingen uit 10 verschillende landen met ook internationale top.

Bijzondere week

De laatste dagen van het Rotterdam Street Culture Week vulden zich met diverse evenementen als het NK BMX, NK Speedstyle Freerunning, NK Beatbox, NK Breaking, International Dance League, NK en WK Panna Knock Out met een allereerste WK voor dames. Naast de topsport waren de culturele evenementen van grote toegevoegde waarde voor het Festival. Zo stond Beyond the Beat in het teken van het thema black joy as a form of resistance and anger as fuel. Een programma in beeld en geluid dat inzoomde op de zwarte diaspora, de viering van de zwarte cultuur en de urgentie voor sociale verandering in tijden van een pandemie. De dag bestond uit een multidisciplinair programma met live optredens, dansceremonies, panels en film die licht schijnen op de ontwikkeling van hiphopmuziek, cultuur en crossovers in de loop van de tijd.

Bron: Remco Koers

Geslaagde editie

Artistiek directeur Rajiv Bhagwanbali spreekt over een geslaagde editie: ‘’Ondanks alle coronamaatregelen die scherper waren dan vorig jaar en de vele onzekerheden ben ik vooral trots op alle Rotterdamse partijen die dit jaar een bijdrage hebben kunnen leveren aan RSCW. De line-up dit jaar was groot. Ik ben blij dat we zo veel partijen hebben kunnen betrekken en programmeren. Het festival heeft een belangrijke toon gezet om vanaf dit punt de Rotterdamse Street Culture vast te houden en het hele jaar door te vieren en eren.’’

Voor algemeen directeur Frans Dietvorst is dit de laatste editie in zijn rol als zakelijk directeur. Hij gaat zich meer focussen op het besturen van Stichting Skateland Rotterdam. In die hoedanigheid blijft hij betrokken bij Rotterdam Street Culture Week.

Spin-off

Liefhebbers van street culture kunnen nog nagenieten van het festivals middels de spoken word video’s van Spraakuhloos X RSCW en de podcast Street Knowledge van RSCW by Roffa. De spin-off events zullen thema’s als kennis, muziek en sport behandelen en vanaf eind september hangt de Gamechanger expositie van Stacii Samidin in de Markthal.

*Bron hoofdafbeelding: Halux Visions

Rotterdammer wint NK Beat Box 2021

Vrijdagmiddag verzamelden zich diverse beatboxers uit het hele land zich in Worm Rotterdam voor het NK Beat Box. Een toffe dag waarbij diverse beatboxers het tegen elkaar opnamen en hun skills lieten zien. De prijs ging niet ver en bleef in Rotterdam: Rotterdammer Timothy van Dijk mocht zich de winnaar noemen van het NK Beat Box. Hij mag nu op internationaal niveau zijn talent laten zien. RTV Rijnmond maakte een korte reportage van de dag.

Street Knowledge podcast met DJ Mixturess en DJ Cutnice

In deze Street Knowledge podcast gaan we in gesprek met DJ Mixturess. De vrouwelijke DJ die al meer dan vijftien jaar ervaring heeft in het draaien van verschillende platen. Ze heeft haar inspiratiebron DJ Cutnice meegenomen die een internationale legend is op het gebied van draaien binnen de street culture. We krijgen alles te horen over haar motivatie, over de struggels die ze heeft meegemaakt en hoe ze dit heeft overwonnen. Allemaal te horen in deze podcast. Lees daarna ook meteen het gamechanger interview wat we hebben gehad met DJ Mixturess.

Is hip hop je ding? Check dan zeker het programma van Beyond the Beat op 12 september bij Bird, Hiphophuis en Garden of Bird.

Special thanks to WORM

Powertalk + Q&A met Kelechi Okafor

Kelechi Okafor is een bekroonde zwarte Britse culturele commentator, actrice, regisseur en spreker, geboren in Nigeria en opgegroeid in Londen. Kelechi zegt onbeschaamd wat ze denkt en voelt, en geeft zichzelf de ruimte om haar woede te uiten. Ze weigert zich te schamen voor woede en vindt dat vooral zwarte vrouwen en niet-binaire mensen hun woede moeten benutten, bezitten en vieren.

De Powertalk + Q&A worden gelivestreamd en is een samenwerking met Lilith Mag. Clarice zal de Q&A modereren. 

Powertalk is onderdeel van het goedgevulde programma Beyond the beat. Een dag vol inspirerende sprekers, films en optredens. Hier zijn zowel fullday tickets als avondtickets voor beschikbaar en er kan ook heerlijk gegeten worden. Een perfect dagje uit dus! Ben jij erbij?

Walk in: 13.00 – 13.30
Powertalk + Q&A: 13.30 – 14.45

Tickets

Street Knowledge podcast met wereldkampioen B-boy Menno van Gorp

In deze aflevering luisteren wij naar Menno van Gorp. Er is niemand op deze aarde die nog meer prijzen heeft gewonnen op het gebied van Breakdance dan Menno. Luister mee hoe Menno verteld over wat zijn inspiratie is geweest en welke reis hij heeft moeten maken om de legendary artiest te worden, die hij vandaag de dag is. Ook hoor je van alles over zijn reis naar de Olympische spelen, waar sinds kort breakdance is toegestaan als officiële discipline. Street Knowledge Podcast #8 is mede mogelijk gemaakt door RSCW. Luister de podcast ook via Spotify.

Vind je break dope? Check dan zeker het NK Breaking op 12 september in het Topsportcentrum Rotterdam.

Special thanks to WORM

Trailer RSCW 2021

𝚁𝚘𝚝𝚝𝚎𝚛𝚍𝚊𝚖 𝚂𝚝𝚛𝚎𝚎𝚝 𝙲𝚞𝚕𝚝𝚞𝚛𝚎 𝚆𝚎𝚎𝚔 𝚐𝚊𝚊𝚝 𝚋𝚒𝚓𝚗𝚊 𝚟𝚊𝚗 𝚜𝚝𝚊𝚛𝚝!
Check deze vette trailer voor de impressie & be there vanaf 4 tot en met 12 september! All Street Culture united! Kom jij het checken?

Video: Elyssio Ramos

Voice: Tim Beumers

Weekprogramma POW! WOW! Rotterdam bekend!

Na een succesvol programma in 2020, heeft POW! WOW Rotterdam ook dit jaar weer de gaafste line-up bij elkaar verzameld. Kom jij het checken?

Zondag 5 september
– Oplevering van de grondschildering (Martje)
– Corner of the South (Spaanse muziek door Hefpark, tijd onbekend)
– Sculpture House (Gaskoepels)
13:00 – 18:00

Maandag 6 september
– Work in Progress tour langs alle muren waarbij we eindigen in Hefpark
18:30 – 20:00
19:00 – 20:30 (extra tour)

– Q&A Pappa Pärlor door Jaap van der Doelen (podium in Hefpark)
20:00 – 21:30
– Sculpture House (Gaskoepels)
13:00 – 18:00

Dinsdag 7 september
– Work in Progress tour langs alle muren waarbij we eindigen in Hefpark
18:30 – 20:00
19:00 – 20:30 (extra tour)

– Q&A met MOTS onder leiding van Jaap van der Doelen (podium in Hefpark)
20:00 – 21:30
– Sculpture House (Gaskoepels)
13:00 – 18:00

Woensdag 8 september
– Work in Progress tour langs alle muren waarbij we eindigen in Hefpark
18:30 – 20:00
19:00 – 20:30 (extra tour)

– Panel met Blind Walls Gallery, STRAAT en Lay Up (Toulouse, FR) onder leiding van Jaap van der Doelen (podium Hefpark)
20:00 – 21:30
– Sculpture House (Gaskoepels)
13:00 – 18:00

Donderdag 9 september
– Work in Progress tour langs alle muren waarbij we eindigen in Hefpark
18:30 – 20:00
19:00 – 20:30 (extra tour)

– Masterclass: Limonade Maken (Marco Martens)
When life gives you lemons; make lemonade. Onder leiding van een zestal dichters en spoken word-artiesten gaan we op zoek naar het beste recept om limonade te maken. Naast de beste tips om deze citroenen tot creatieve brandstof te persen, dragen ze voor uit hun werk. Lokale limonade, de glazen halfvol. Line up: Marco Martens, Michline Plukker, Mark Boninsegna, Eelkje Christine Bosch , M., Olivier van Nooten.
20:00 – 21:30
– Sculpture House (Gaskoepels)
13:00 – 18:00

Vrijdag 10 september
– Work in Progress tour langs alle muren waarbij we eindigen in Hefpark
18:30 – 20:00
19:00 – 20:30 (extra tour)

– Writers Bench (Heb je een blackbook? Neem hem mee, of koop er 1 in onze pop-up shop want we hebben 10 OG writers aanwezig die er wat voor je in kunnen maken.)
20:00 – 21:30
– Sculpture House (Gaskoepels)
13:00 – 18:00


Zaterdag 11 september
– Work in Progress tour langs alle muren waarbij we eindigen in Hefpark
18:30 – 20:00
19:00 – 20:30 (extra tour)
– Sculpture House (Gaskoepels)
13:00 – 18:00Programma RSCW 2021 online!

Het volledige programma van RSCW 2021 is bekend! Vanaf zaterdag 4 t/m zondag 12 september zetten we tijdens Rotterdam Street Culture Week 2021 Rotterdam volledig op z’n kop. Een week lang kan je genieten van de beste streetart, streetsports en hiphop. Uiteraard laten we de stad coronaproof kennis maken met de street culture en houden we ons aan de geldende maatregelen. Tot de line-up horen onder andere: POW!WOW! Rotterdam, Sprakuhloos én het NK BMX Freestyle. Check ons hele programma hier. See you soon!

RSCW 2020 verlengd met foto-expositie van Stacii Samidin in Markthal

Hoewel het Rotterdam Street Culture Weekend (RSCW) 2020 inmiddels al weer bijna drie weken achter ons ligt, kunnen inwoners en bezoekers van de stad blijven genieten van al het moois dat de Rotterdamse street culture te bieden heeft. In de Markthal werd afgelopen weekend een expositie geopend van documentairefotograaf Stacii Samidin. In die expositie worden de beelden tentoongesteld die Stacii in aanloop naar RSCW 2020 maakte van game changers binnen de verschillende subscenes van de street culture. Ook online knallen we door!

De zwart-witportretten van de game changers waren in de weken voorafgaand aan het evenement overal in Rotterdam te zien. De indringende beelden waren onderdeel van een grootschalige campagne waarmee RSCW de aandacht wilde vestigen op de diversiteit van de Rotterdamse street culture. Zo werden onder meer drievoudig wereldkampioen breakdance Menno van Gorp, basketballer Alpha Sow, straatvoetballer Easy Man, winnares van de Doro Siepelprijs Indirah Tauwnaar (House of Urban Arts) en spoken word artieste Chery Salinas geportretteerd. Zij zijn stuk voor stuk ambassadeurs binnen hun eigen discipline.

Ook illustratrice en muralist Naomi King was een van de zeventien game changers. Zij maakte een fantastische mural tijdens POW! WOW! Rotterdam (een van de events die onderdeel waren van RSCW 2020), en creëerde speciaal voor de expositie een prachtige grondschildering.

Bekroonde fotograaf

Stacii Samidin kan als geen ander het gevoel van een subcultuur in beeld kan brengen. Hij maakte naam met ‘Societies’, een met meerdere prijzen bekroonde fotoserie over subculturen, waaronder jeugdgroepen en beruchte bendes. Hij leefde als fotograaf tussen de keiharde straatbendes van Los Angeles en volgde van dichtbij het uitzichtloze leven van jongeren in de banlieues van Frankrijk, het leven van families op een van ’s werelds grootste sloppenwijken in Nairobi, maar ook het straatleven in Rotterdam. De afgelopen jaren werkte hij onder meer aan exposities voor het Rijksmuseum en het Wereldmuseum. 

Podcast met Stacii Samidin

De expositie van Stacii Samidin, waarin ook ruimte is voor korte verhalen over de game changers, is tot zeker 1 november gratis te bezoeken in twee units in de Markthal, links van de hoofdingang. Wil je meer weten over het werk van Stacii? Luister dan naar de speciale aflevering van de Street Knowledge Podcast waarin presentator Rajiv Bhagwanbali uitgebreid met de fotograaf in gesprek gaat over het losbreken van verwachtingspatronen, het creëren van je eigen wereld, eigen keuzes maken en thuiskomen bij jezelf. De podcast, die werd opgenomen in de galerij van Stacii, is hier te beluisteren en is ook als video te bekijken. Klik hier om de video te openen.

Spoken word x street art

Naast de expositie gaat RSCW 2020 ook online nog door. Wekelijks brengen de spoken word kunstenaars van Spraakuhloos een ode aan een van de murals van POW! WOW! De eerste editie van deze spoken word x street art serie werd afgelopen zondag gelanceerd. Letterlijk en figuurlijk, want het is een ode aan de nu al befaamde raket van Jan is de Man. Bekijk de video hier.

Aftermovie RSCW 2020

RSCW 2020 is a wrap! We hopen dat jullie genoten hebben van een weekend vol street art, hiphop en street sports. Of dit nu in levende lijve was of – thanks, corona – online. Check de aftermovie voor de highlights van RSCW 2020!

Terugkijken: de vetste beelden van RSCW 2020

RSCW 2020 is a wrap! We hopen dat jullie genoten hebben van een weekend vol street art, hiphop en street sports. Of dit nu in levende lijve was of – thanks, corona – online.

Met zo’n bomvol weekend kan het niet anders dan dat je dingen gemist hebt. Daarom zetten we in de fotogalerij hieronder de tofste beelden voor je op een rij.

Een aantal toffe video’s van de verschillende events vind je op ons Facebook– en Instagram-account. Check ook zeker onze Instagram Stories. Bij hoogtepunten op onze Instagram-profielpagina hebben we per dag een overzicht gemaakt van onze Stories. Enjoy it!

Check hier alle livestreams van RSCW 2020

Dankzij corona is RSCW 2020 een andere editie dan normaal. Niet alle events zijn fysiek te bezoeken, maar gelukkig hoef je dankzij onze livestreams niets te missen. Hieronder vind je een overzicht van de events die dit weekend livestreams aanbieden!


NK BMX Freestyle 2020

Tijdens het NK BMX Freestyle 2020 strijden de beste BMX’ers van Nederland om de nationale titels op de onderdelen Street en Park. De kwalificaties worden volledig uitgezonden en voorzien van deskundig en begrijpbaar commentaar van Maityn Pedroso, zelf BMX-er en werkzaam bij BMX-Amsterdam. De finales worden voorzien van commentaar van Maityn Pedroso samen met Thomas van Bemmelen (organisator van het NK en tevens commentator actionsports bij Eurosport).

Op zaterdag 12 september (NK Street) start de livestream om 12:00 uur. Op zondag 13 september (NK Park) start de livestream om 13:00 uur. Bekijk de livestream via de videospeler hieronder.


World of Street Football

Op zondag 13 september komen de beste straatvoetballers ter wereld in actie tijdens de Panna Knock Out World Finals en de Freestyle Knock Out Championships. Van 13:00 tot 20:00 uur kun je live meekijken via het YouTube-kanaal van straatvoetballer Sean Garnier.


Breaking Rules – European Hiphop Conference

Rapper Akwasi, b-boy Redo en straatvoetballer Rocky. Grote namen komen naar Breaking Rules, een Europese hiphopconferentie die voor het eerst in Nederland plaatsvindt. In samenwerking met LKCA laat RSCW je kennismaken met (inter)nationale hiphoponderzoekers, inspirerende sprekers en artiesten. Dat betekent twee dagen vol inspiratie, kennis delen en scheidslijnen doorbreken. Op vrijdag 11 september is het programma van 11:00 – 18:00 uur, op zaterdag 12 september van 10:30 uur – 18:30 uur.

KLIK HIER VOOR DE LIVESTREAM VAN HET PLENAIRE PROGRAMMA!NIEUW: podcastserie ‘Street Knowledge’

Wat weet jij eigenlijk van de Rotterdamse street culture en de verschillende stromingen? Straks een heel stuk meer dan nu, want vanaf vandaag kun je via jouw favoriete podcastkanaal luisteren naar Street Knowledge. Hiermee laten we je in aanloop naar RSCW 2020 kennismaken met de verschillende subcultures. 

In de Street Knowledge podcast gaat Rajiv Bhagwanbali, artistiek leider van RSCW, in gesprek met sleutelfiguren uit de verschillende subscenes van de street culture. Rajiv spreekt met zijn gasten over de diepere betekenis van de subculture en welke ontwikkelingen er spelen. 

In totaal zijn er acht podcasts gemaakt met de volgende mensen uit de culture. Luister ze direct hieronder! 

Aruna Vermeulen & Leal van Herwaarden (HipHopHuis)


Onur Eren (Freestyle School)


Tomáš de Paauw & Garryl Tjon Poen Gie (Spraakuhloos)


Simon Mahamit & Aafje de Roest (LKCA)


Stacii Samidin (Gallery Stacii Samidin)


Thomas van Bemmelen (Skateland)


Dave Vanderheijden (POW! WOW! Rotterdam)


Danijel Ribaric & Easy Man (World of Street Football)

Dit kun je allemaal komen checken (fysiek en online) tijdens RSCW 2020

Vanaf aanstaande vrijdag barst de derde editie van Rotterdam Street Culture Weekend (RSCW) los. Zoals altijd kun je je het hele weekend lang onderdompelen in street art, hiphop en street sports. Maar je snapt ‘t: vanwege corona wordt deze editie obviously anders dan voorgaande jaren. Een deel van de events kun je fysiek bezoeken, een ander deel van de events is (alleen of deels) via livestream te bekijken. Hieronder zetten we alles voor je op een rij. 

Daarnaast wijzen we je graag op onze coronamaatregelen. Deze maatregelen, zowel algemeen als per event, vind je hier

CHECK HIER DE TIMETABLE VAN RSCW 2020!

KLIK HIER OM DIRECT NAAR ALLE LIVESTREAMS TE GAAN!


POW! WOW! Rotterdam (FYSIEK) 

POW! WOW! Rotterdam 2020 is inmiddels in volle gang. Je kunt de hele week de beste en meest interessante mural artists van Nederland aan het werk zien in de Afrikaanderwijk. Ook kun je zelf meewerken aan een kunstwerk. Op de afsluitende dag wordt de laatste hand gelegd aan de murals en is er het live painting event 20 Vans, 30 Cans waarbij busjes worden omgetoverd tot rollende kunstwerken. De dj’s van Move Around Sound zorgen voor de beats en op het foodcourt staan food trucks en barretjes klaar. 

POW! WOW! Rotterdam is gratis te bezoeken. Alle georganiseerde wandeltours en 55×5 Expo-tours zijn uitverkocht. Alle informatie vind je op de website van POW! WOW!. Er is geen livestream van het event, maar er wordt een dagelijkse video gemaakt die te zien is via het Instagram-account van POW! WOW! Rotterdam

Tymon de Laat geeft La Karavana een nieuwe look tijdens POW! WOW! Rotterdam 2020.
Foto: Martine Kiers voor POW! WOW! Rotterdam.

Breaking Rules – European Hiphop Conference (LIVESTREAM ONLY)

Rapper Akwasi, b-boy Redo en straatvoetballer Rocky. Grote namen komen naar Breaking Rules, een Europese hiphopconferentie die voor het eerst in Nederland plaatsvindt. In samenwerking met LKCA laat RSCW je op vrijdag 11 en zaterdag 12 september kennismaken met (inter)nationale hiphoponderzoekers, inspirerende sprekers en artiesten. 

Je kunt Breaking Rules niet fysiek bezoeken, maar gelukkig is het volledige programma online te volgen. Meld je hier aan voor de livestream en/of de online sessies (voertaal is Engels). Dan krijg je op tijd de link voor deelname toegestuurd.

NK BMX Freestyle (LIVESTREAM ONLY)

Wie is de beste BMX Freestyler van Nederland? Dat wordt bepaald tijdens RSCW 2020 tijdens het NK BMX Freestyle bij het indoor skatepark Skateland Rotterdam. Er worden twee verschillende kampioenschappen gereden: het NK Street op zaterdag 12 september en het NK Park op zondag 13 september. 

Er kan helaas geen publiek aanwezig zijn bij het NK BMX, maar gelukkig zijn beide kampioenschappen op zaterdag en zondag te volgen via een livestream op de website van Skateland!

Beyond the Beat (FYSIEK)

BIRD, HipHopHuis, MONO & RSCW proudly present: Beyond the Beat! De missie van Beyond the Beat is het onthullen van de hiphopcultuur in een bredere context. Via een gevarieerd programma – live optredens, danswedstrijden, panels en film – willen we context bieden over de ontwikkeling van hiphopmuziek, cultuur en cross-overs in de loop van de tijd.

Beyond the Beat is alleen fysiek te bezoeken. Het event is al uitverkocht. Meer informatie over Beyond the Beat vind je hier. 

The Jump Off (FYSIEK)

Met The Jump Off geeft het HipHopHuis een inkijkje in wat de Rotterdamse hiphopscene te bieden heeft. Je kunt vanaf 13:00 uur verschillende paneldiscussies en workshops volgen. Daarnaast exposeert de Amerikaanse kunstenaar Kahlil Joseph zijn videoinstallatie BLKNWS en is er ‘s avonds een celebration om de achttiende verjaardag van het HipHopHuis te vieren.

Alle onderdelen zijn gratis te bezoeken. Houd wel rekening met het feit dat voor elk onderdeel dat je wilt bezoeken een ticket vereist is. De capaciteit is beperkt, dus registreer je snel. Kaarten reserveer je via deze link

World of Street Football (FYSIEK & LIVESTREAM)

De beste freestyle voetballers en pannakoningen ter wereld nemen op zaterdag 11 en zondag 12 september de Rosestraat in Rotterdam-Zuid over. Op zaterdag kun je je eigen skills laten zien tijdens het Open NK Panna Knock-Out. Er wordt gespeeld in 2 leeftijdscategorieën (8-13 jaar en 14-17 jaar). Klik hier om je in te schrijven voor het Open NK Panna Knock Out.

Het World of Street Football Event is alleen te bezoeken voor jongeren tot en met 17 jaar. Op zondag kun je van 13:00 tot 20:00 uur een livestream bekijken via het YouTube-kanaal van Séan Garnier. Volg ook het Instagram-account van Panna KO voor updates. 

NK SpeedStyle Freerunning (FYSIEK)

De beste freerunners van Nederland laten hun skills zien op twee onderdelen: Speed en Style. Hoe gedurfder, hoe beter! Het evenement vindt op zaterdag 12 september van 9:00 tot 18:00 uur plaats bij Freestyle School Rotterdam in Delfshaven. 

Het NK SpeedStyle Freerunning is fysiek te bezoeken. Kaarten zijn te koop aan de deur en kosten €10 per stuk. Er is plaats voor maximaal 150 bezoekers. Zorg dus dat je op tijd bent! Check de website van Freestyle School Rotterdam voor meer info.

010Moves (FYSIEK)

Ben je tussen de 8 en 17 jaar en wil je kennismaken met de vetste street sports? Dan móet je op zondag 13 september op het Hillekopplein zijn! Hier kun je van 13:00 tot 17:00 uur gratis verschillende street sports proberen. Je kunt bijvoorbeeld jouw BMX-, skate- en stepskills laten zien, maar ook checken of 3×3 basketbal, straatvoetbal (Panna KO) of freerunnen iets voor jou is. Daarnaast is er een spoken word optreden van YMP en een dansoptreden met workshop van House of Urban Arts. 

010Moves is fysiek te bezoeken voor mensen van alle leeftijden, maar er geldt een maximum capaciteit van 250 personen. Volwassenen mogen niet plaatsnemen in eventuele wachtrijen. Deze zijn alleen bedoeld voor de deelnemende kinderen/jongeren tussen de 8 en 17 jaar oud. 


Opperclaes brengt ode aan Game Changers op Rotterdam CS

Ze doken de afgelopen weken al overal op in Rotterdam en zijn sinds deze week ook levensgroot te zien op station Rotterdam Centraal: de zeventien Game Changers uit de verschillende subculturen van de street culture. Ze werden geportretteerd door Stacii Samidin. Op basis van die beelden brengt kunstplatform Opperclaes een extra ode aan de Game Changers zelf en de Rotterdamse street culture als geheel. 

Die ode wordt gebracht in de vorm van een levensgrote installatie in de hal van Rotterdam CS. De installatie bestaat uit een krant en een aantal extra large doeken van 4,5 bij 4,5 meter. 

De krant vormt de basis van de installatie. ‘Het is een onconventionele vormgeving gepresenteerd in een nieuwsmedium wat in Nederland al sinds 1618 bestaat’, zegt Linda van der Vleuten van Opperclaes. ‘Het brengen van nieuws in al haar vormen is een actueel en tegenwoordig soms gevoelig onderwerp; met deze krant onderstrepen we de onmisbare en cruciale rol van een cultuur waar respect, positiviteit en loyaliteit de basis vormen. Het is een registratie van hardwerkende jonge Rotterdammers die het echte gezicht van street culture laten zien.’

De extra large doeken laten een uitvergroting zien van de krant; typografie, beeldelementen en portretten gemaakt door Stacii Samidin. De krant wordt aangeboden te midden van de doeken en kan gratis worden meegenomen. Je kunt de installatie op Rotterdam CS nog bekijken tot en met donderdag 17 september. 

Niet in de gelegenheid om een krant te halen? Download hier de Game Changers krant als PDF

Coronamaatregelen tijdens RSCW 2020

Van vrijdag 11 tot en met zondag 13 september 2020 zijn we keihard terug met een derde editie vol streetart, hiphop en street sports. Deze editie wordt obviously anders dan voorgaande jaren vanwege corona. Een deel van de events kun je fysiek bezoeken, een ander deel van de events kun je via livestreams volgen. 

Ben je benieuwd welke onderdelen je live kunt checken en welke alleen online zijn te bekijken? Klik hier voor alle programmaonderdelen.

Alle coronomaatregelen, zowel overkoepelend als specifieke maatregelen per event, lees je hier.

Eerste workshops Road to RSCW achter de rug

In aanloop naar het Rotterdam Street Culture Weekend (RSCW) mag Skateland workshops aanbieden aan de jeugd in Rotterdam-Zuid. Deze workshops zijn bedoeld om de jeugd kennis te laten maken met de Urban Sport wereld. Aangezien veel jeugd uit de wijk financiële moeilijkheden ervaart in de thuissituatie, heeft Skateland ervoor gekozen om deze workshops gratis aan te bieden aan de doelgroep. Dit wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam.

Op donderdag 3 en vrijdag 4 september hebben de eerste jeugdige deelnemers Skateland bezocht. Op deze dagen hebben ongeveer 60 leerlingen van de Agnesschool in Rotterdam kennis gemaakt met de sporten die in Skateland worden aangeboden. De leerlingen hebben vrijwel alle obstakels gepasseerd op een BMX-fiets en een stuntstep.

De grootste succesfactor van de workshops is dat alle leerlingen hun grenzen hebben verlegd. Waar sommige leerlingen angsten hebben overwonnen door van de hoogste obstakels af te dalen, hebben andere leerlingen de eerste stappen gezet in het leren fietsen. Daarbij was het heel mooi om te zien, dat sommige leerlingen direct gebruik hebben gemaakt van de Rotterdampas. In de avond na de workshop, kwamen er gelijk een aantal leerlingen rollen.

Ons doel is om voor het einde van het jaar, minimaal 12 workshops aan te bieden. Zo kunnen wij de jeugd stimuleren om meer te gaan bewegen met alle voordelen van die dit met zich mee brengt.

Bron: Skateland

Rapper Akwasi, straatvoetbalster Rocky en B-Boy Redo delen kennis tijdens RSCW 2020

Met trots presenteert de organisatie van Rotterdam Street Culture Weekend (RSCW) de line-up voor de editie van 2020, die plaatsvindt van vrijdag 11 tot en met zondag 13 september. Bekende namen zijn onder meer rapper Akwasi, straatvoetballer Rocky en B-Boy Redo, die tijdens inspiratiesessies hun kennis en ervaringen delen. Met het toevoegen van Beyond the Beat en The Jump Off aan de programmering is naast street art en street sports ook de hiphopcultuur ijzersterk vertegenwoordigd. In dit persbericht lees je meer over de inhoud van deze programmaonderdelen én over de lancering van een grootschalige campagne waarin de game changers binnen de Rotterdamse street culture centraal staan.


Breaking Rules (Europese hiphopconferentie)

Akwasi, Rocky en Redo maken deel uit van Breaking Rules, een Europese hiphopconferentie die voor het eerst in Nederland wordt gehouden Tijdens zogenoemde artist talks vertellen ze over de rol van hiphop in hun leven en hoe zij jongeren daarmee inspireren. Breaking Rules is op vrijdag 11 en zaterdag 12 september live te volgen via de website van organisator LKCA.

Tekst gaat verder onder foto  

Akwasi Owusu Ansah is naast rapper en schrijver bovenal een verhalenverteller. Hij verschijnt regelmatig in tv-programma’s om zijn licht te laten schijnen op maatschappelijke ontwikkelingen. Topstraatvoetbalster Rocky (Roxanne Hehakaija) reisde de hele wereld over om haar skills te laten zien. Daarnaast is ze de eerste en enige vrouw die deel uitmaakt van de Street Legends, het beste straatvoetbalteam in de wereld. Als directeur van de Favela Street Foundation verandert ze wereldwijd levens van jongeren. Redo (Redouan Ait Chitt) werd vanwege zijn lichamelijke beperkingen naar eigen zeggen “geboren met een 6-0 achterstand”. Inmiddels is hij een internationaal vermaarde breakdancer, bekroonde artiest, inspirerende TedX keynote spreker en creatief ondernemer. In 2019 won hij de Gouden Zwaan, de meest prestigieuze dansprijs van Nederland. 

Beyond the Beat & The Jump Off

De afgelopen periode werden de events Beyond the Beat en The Jump Off toegevoegd aan de programmering van RSCW 2020. Ook bij deze events staat de hiphopcultuur in de breedste zin van het woord centraal. Beyond the Beat wordt op vrijdag 11 september georganiseerd door BIRD, HipHopHuis en Notorious IBE. Het event bestaat uit een gratis dubbelconcert van Joya Mooi (in BIRD) en een gratis openluchtprogramma (locatie: Garden of Bird) met live optredens, danswedstrijden, panels en film.

Een dag later, op zaterdag 12 september, organiseert het HipHopHuis The Jump Off. Tijdens deze traditionele seizoensopening gaat het om kennisdeling én viering, want het HipHopHuis bestaat achttien jaar. Naast workshops, een expositie van de Amerikaanse kunstenaar Kahlil Joseph  en een celebration vertellen Winne (Couture33), Lloyd Marengo (Lloyd’s Company) en Natascha Slagtand (House Of Knowledge) tijdens het panelgesprek ‘Knowledge is the new currency’ hoe zij als bruine en zwarte ondernemers en activisten hun organisatie succesvol hebben weten te maken.

Tekst gaat verder onder foto

‘Belang hiphop algemeen erkend’ 

‘We zijn heel trots op de line-up en de samenwerking met de verschillende partijen’, zegt Rajiv Bhagwanbali, die sinds dit jaar artistiek leider van RSCW is. ‘De hiphopcultuur is de basis van huidige street culture. Andere disciplines als street art en street sports zijn hieruit ontstaan. Dat de Raad voor Cultuur het Rijk heeft geadviseerd het HipHopHuis op te nemen in de culturele basisinfrastructuur, bevestigt dat het belang van hiphop inmiddels algemeen wordt erkend. Het HipHopHuis is een echte verbinder en aanjager binnen de Rotterdamse street culture, dus we zijn ontzettend blij dat zij zijn aangehaakt. Tijdens RSCW verbinden we al die disciplines, waarmee we laten zien dat Rotterdam de street culture hoofdstad van Nederland is.

Naast Breaking Rules, Beyond the Beat en The Jump Off behoren de volgende onderdelen tot het programma: POW! WOW! Rotterdam, NK BMX Freestyle 2020, NK SpeedStyle Freerunning, World of Street Football (met o.a. NK en WK Panna Knock Out), Spraakuhloos, 010Moves en Move Around Sound. De kunstenaars die tijdens POW! WOW! aan de murals werken, beginnen al op 6 september. 

Stacii Samidin portretteert game changers voor RSCW-campagne

Wie de komende weken door Rotterdam loopt, fietst of rijdt, kan er niet omheen. Op allerlei plekken in de stad duiken indringende beelden op van game changers binnen de verschillende subscenes van de street culture. Deze beelden zijn onderdeel van een grootschalige campagne waarmee RSCW de aandacht wil vestigen op de diversiteit van de Rotterdamse street culture. 

Onur Eren by Stacii Samidin

De beelden zijn gemaakt door de bekende Rotterdamse fotograaf Stacii Samidin (1987), die als geen ander het gevoel van een subcultuur in beeld kan brengen. Hij maakte naam met ‘Societies’, een met meerdere prijzen bekroonde fotoserie over subculturen, waaronder jeugdgroepen en beruchte bendes. Hij leefde als fotograaf tussen de keiharde straatbendes van Los Angeles en volgde van dichtbij het uitzichtloze leven van jongeren in de banlieues van Frankrijk, het leven van families op een van ’s werelds grootste sloppenwijken in Nairobi, maar ook het straatleven in Rotterdam. De afgelopen jaren werkte hij onder meer aan exposities voor het Rijksmuseum en het Wereldmuseum. 

Voor de campagne fotografeerde Stacii in totaal zeventien game changers uit de disciplines street art, spoken word, BMX, straatvoetbal, breakdance, dans en freerunning.  De foto’s, making of video’s en verhalen achter de game changers worden de komende weken ook verspreid op de social media kanalen en website van RSCW. Volg ons op Instagram en Facebook om niets te missen!

Kelly Bigirindavyi by Stacii Samidin

Beyond the Beat en The Jump Off toegevoegd aan programmering RSCW

Met trots presenteren we twee nieuwe programmaonderdelen van RSCW 2020. Met het toevoegen van Beyond the Beat en The Jump Off krijgt onze programmering een dikke extra hiphopstempel. 

Beyond the Beat

Beyond the Beat wordt op vrijdag 11 september (16:30 – 02:00 uur) georganiseerd door BIRD, HipHopHuis en MONO. De missie van Beyond the Beat is het onthullen van de hiphopcultuur in een bredere context. Via een gevarieerd programma – live optredens, danswedstrijden, panels en film – wordt context geboden bij de ontwikkeling van hiphopmuziek, cultuur en cross-overs in de loop van de tijd.

Het festival is opgedeeld in een dubbelconcert van niemand minder dan de Britse rapper / beeldend kunstenaar Kojey Radical en een gratis openluchtprogramma. Dit bestaat uit vrouwelijke krachtpatsers Lynnee Denise, Nikki Tsappos, de dynamische Zuid-Afrikaanse documentaire The African Cypher, Stand For Something All Styles & Afro Dance Battle en een exclusieve paneldiscussie over inclusiviteit binnen de muziekindustrie. Beyond the Beat sluit af met de videoclip afterparty Golden Age of Hip Hop. 

Check deze pagina voor alle info over Beyond the Beat. 

The Jump Off

Net als tijdens RSCW 2019 geeft het HipHopHuis met The Jump Off een inkijkje in wat de Rotterdamse hiphopscene te bieden heeft. Niet aan de hand van skills, maar aan de hand van de universele waarden die gelden in de scene. Naast de traditionele seizoensopening is The Jump Off dit jaar ook de achttiende verjaardag van het HipHopHuis. 

Het programma is opgedeeld in twee thema’s: kennisoverdracht en viering. Zo vertellen tijdens het panelgesprek ‘Knowledge is the new currency’ Winne (Couture33), Lloyd Marengo (Lloyd’s Company), Natascha Slagtand (House Of Knowledge) hoe zij als donkere ondernemers en activisten hun organisatie succesvol hebben weten te maken. Daarnaast kun je workshops volgen. Voor de hiphopcommunity is er ‘s avonds een battle en celebration.

Meer info over The Jump Off vind je hier

Breaking Rules

Eerder was al bekend dat de Europese hiphopconferentie Breaking Rules onderdeel is van RSCW 2020. Onder meer bboy Redo, rapper Akwasi en straatvoetballer Rocky houden artist talks over de rol van hiphop in hun leven en hoe zij jongeren daarmee inspireren. Je kunt de talks gratis online checken.

Meer info over Breaking Rules vind je hier.

BMX-ers tonen dit jaar hun tricks op NK Freestyle in Rotterdam

Het NK BMX Freestyle 2020 is onderdeel van RSCW. De Havenloods schreef onderstaand artikel over dit event in Skateland Rotterdam.

Rotterdam – De internationale wedstrijd BMX Freestyle Park in Rotterdam is vanwege de corona-maatregelen geschrapt. Maar omdat het NK dat gelijktijdig zou plaatsvinden ‘gewoon’ doorgaat, met ook het eerste NK BMX Freestyle Street, staat er in september nog steeds spektakel met tweewielers op de kalender tijdens het Rotterdam Street Culture Weekend.

door Emile Hilgers

“De hele Nederlandse top komt”, vertelt gastheer Thomas van Bemmelen. “Voor hen is het weer de eerste wedstrijd sinds eind vorig jaar. Alleen de deelname van Red Bull atleet Daniel Wedemeijer is nog onzeker. Zodra hij weer mag vliegen, gaat hij weer trainen in Amerika. Hij is ook coach van de Zwitserse atlete Nikita Ducarroz uit het Zwitserse team.”

Toppers die naar verwachting zeker in actie komen, zijn titelverdedigers Levi Weidmann en Jana Muradova. De Rotterdamse Shanice Silva Cruz werd vorig jaar tweede op het NK, maar is inmiddels grotendeels hersteld van de knieblessure die haar toen parten speelde. “Ik voel me goed en heb veel getraind in combinatie met fysiotherapie. Ik wil graag die titel weer pakken, en het is fijn dat we nu de Rotterdammers kunnen laten zien wat wij als freestylers in huis hebben. Het park in Skateland is vernieuwd, met onder meer een nieuwe spine.”

In de 2.600 vierkante meter grote hal kunnen beide onderdelen plaatsvinden. Zaterdag 12 september is dat BMX Freestyle Street, op een parcours met onder meer trappen en rails. Zondag 13 september volgt BMX Freestyle Park, een Olympische discipline met veel jumpboxen en hoge quarterpipes.

De deelnemers worden door een jury beoordeeld op tricks, uitvoering, creativiteit, stijl en gebruik van de baan. Het is de derde keer dat het NK BMX Freestyle wordt gehouden. Van Bemmelen: “Het eerste NK was in 2018 in Eindhoven, het tweede in 2019 in Amsterdam. Toen wij hoorden dat de Urban Sports Week op het Museumplein niet door zou gaan, hebben wij ons kandidaat gesteld. Pas daarna kwamen de corona-maatregelen en heeft de ICU besloten eerst het WK en World Cups in te plannen, waardoor de kans op een plek op de kalender voor de C1-wedstrijd die wij hadden gepland te klein is om het risico te nemen.”

Vrijdag 11 september krijgt het publiek op de open training al een voorproefje van de kunsten van de BMX freestylers. De wedstrijden op zaterdag en zondag zijn beperkt toegankelijk; de organisatie onderzoekt nog hoe de entree met tijdslots zo veilig en eerlijk mogelijk kan worden geregeld. Er komt in elk geval een live-stream.

Bron: De Havenloods, 28 juli 2020

Rotterdam Street Culture Weekend gaat voor ‘coronaproof’ derde editie

De organisatie van het Rotterdam Street Culture Weekend (RSCW) zet vol in op het doorgaan van de derde editie van het evenement, dat gepland is op vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 september 2020. Alle aangesloten organisaties hebben de handen ineengeslagen om Rotterdam tijdens RSCW 2020 een weekend lang onder te dompelen in de beste streetart, hiphop en urban sports. Uiteraard ‘coronaproof’, dus geheel volgens de op dat moment geldende maatregelen als gevolg van het coronavirus.

Veiligheid en gezondheid staan voorop bij de organisatie van RSCW 2020. Momenteel worden verschillende scenario’s uitgewerkt, variërend van online programmaonderdelen (voor volwassenen) tot speciale kindertribunes en vakken waarmee de anderhalve meter afstand gewaarborgd kan worden. In vergelijking met de eerste twee edities ligt de focus (nog) meer op kinderen en jongeren. Daarmee wordt de doelgroep aangesproken die het minst vatbaar is voor het coronavirus. Het overgrote deel van de verschillende evenementen vindt bovendien in de buitenlucht plaats.

‘Mensen zijn toe aan evenementen’

De organisatie van RSCW 2020 weet zich bij de uitwerking van de plannen gesteund door Rotterdam Festivals, Rotterdam Topsport en de Gemeente Rotterdam. Johan Moerman, directeur Rotterdam Festivals: ‘De evenementenbranche krijgt momenteel flinke klappen, maar wij willen vooral ook kijken wat er wél kan doorgaan. Mensen zijn namelijk wel weer toe aan leuke evenementen. Zolang een evenement veilig en volgens de gezondheidsrichtlijnen kan plaatsvinden, pakken wij samen met de organisatoren graag de handschoen op. Rotterdam zit boordevol talenten en grassroots initiatieven op het gebied van street art, hiphop en urban sports. Die worden door het Rotterdam Street Culture Weekend naar de mensen gebracht, die ervan kunnen genieten of zelf iets kunnen uitproberen.’

Gevarieerde line-up ‘op Zuid’

Het epicentrum van RSCW 2020 is de wijk Feijenoord in Rotterdam-Zuid. We keren onder meer terug naar de Afrikaanderwijk, die vorig jaar door internationale streetart-kunstenaars verfraaid werd met in totaal twaalf muurschilderingen. De murals maakten deel uit van POW! WOW! Rotterdam, dat ook nu weer onderdeel is het van het Rotterdam Street Culture Weekend. Tot de line-up-behoren verder onder meer Spraakuhloos met hun concept Straattaal (woordkunst in de buitenlucht), Breaking Rules (een Europese hiphopconferentie), 010 Moves (kennismaking met urban-, street- en dancesporten), World of Street Football (met o.a. Panna Knock-Out) en het NK BMX Freestyle 2020 in Skateland Rotterdam. De komende maanden worden nog veel meer programmaonderdelen bekendgemaakt.

Over Rotterdam Street Culture Weekend

Het Rotterdam Street Culture Weekend (RSCW) brengt sinds 2018 een nieuw geluid in de Rotterdamse evenementensector, waarbij streetart in de openbare buitenruimte wordt gecombineerd met hiphop en urban sports. Het festival is een uiting van de hedendaagse jongerencultuur, waarbij de scheidslijn tussen disciplines steeds meer vervaagt.

De tweede editie trok vorig jaar ruim 32.000 bezoekers. Een gevarieerd publiek, van jong tot oud en van diverse achtergronden, genoot van de enorme hoeveelheid artistiek en sportief talent dat werd getoond en sloot daarmee de Rotterdamse straatcultuur in het hart. POW! WOW! Rotterdam was, met 10.000 mensen die de Afrikaanderwijk in trokken, een van de grootste publiekstrekkers. Ook het NK Skateboarden en het World of Street Football event (met onder meer het WK Panna Knock-Out) op de Binnenrotte werden goed bezocht.

Meer informatie

Meer informatie over het Rotterdam Street Culture Weekend 2020 vind je op www.rscw.nl. Volg ons ook op Instagram en Facebook voor de meest actuele informatie over het evenement.

Rotterdam Street Culture Weekend 2020 is onderdeel van de agenda van Rotterdam Festivals. Kijk voor het complete overzicht op www.rotterdamfestivals.nl.

Check de aftermovie en foto’s van Rotterdam Street Culture Weekend 2019

Megakunstwerken in de Afrikaanderwijk, de nationale en internationale top op het gebied van urban sports en volop hiphop, dance battles en straatmode. Ruim 32.000 bezoekers dompelden zich van vrijdag 13 tot en met zondag 15 september tijdens de tweede editie van Rotterdam Street Culture Weekend onder in de wereld van straatcultuur. Check de aftermovie hieronder in de videospeler.

Alle foto’s van Rotterdam Street Culture Weekend 2019 vind je op onze Facebook-pagina!

Tweede editie Rotterdam Street Culture Weekend trekt ruim 32.000 bezoekers

Megakunstwerken in de Afrikaanderwijk, de nationale en internationale top op het gebied van urban sports en volop hiphop, dance battles en straatmode. Ruim 32.000 bezoekers dompelden zich van vrijdag 13 tot en met zondag 15 september tijdens de tweede editie van Rotterdam Street Culture Weekend onder in de wereld van straatcultuur.

Van outlaws naar sterren

Waar vele graffiti-artiesten, skateboarders, straatvoetballers en hiphoppers enkele decennia lang het gevoel hebben gehad op straat met een schuin oog aangekeken te worden, daar waren ze afgelopen weekend juist de stralende sterren die werden bewonderd. Een gevarieerd publiek, van jong tot oud en van diverse achtergronden, genoot van de enorme hoeveelheid artistiek en sportief talent dat werd getoond en sloot daarmee de Rotterdamse straatcultuur in het hart.

De diversiteit van bezoekers kwam onder meer goed naar voren in de Afrikaanderwijk goed naar voren. Hier vergaapten de ware kunstliefhebbers en de inwoners van deze multiculturele wijk zich zij een zij aan de twaalf enorme muurschilderingen die, als onderdeel van POW! WOW! Rotterdam, diverse gebouwen opfleurden. Dat de kunstenaars regelmatig koffie kregen aangeboden van de buurtbewoners, was typerend voor de manier waarop de verschillende culturen elkaar omarmden.

Dat is precies waar het Rotterdam Street Culture Weekend om draait: kunst, sport en hiphop worden naar de mensen gebracht, waardoor de drempel verlaagd wordt om te genieten van al deze vormen van straatcultuur of het zelf eens uit te proberen. Rotterdam Festivals, de gemeente Rotterdam, Rotterdam Topsport ondersteunen de vele initiatieven op het gebied van straatcultuur, maar laten de organisatoren de vrije hand.  

POW! WOW! publiekstrekker

POW! WOW! Rotterdam was met 10.000 bezoekers een van de grootste publiekstrekkers van het Rotterdam Street Culture Weekend. De bezoekers genoten niet alleen van de muurschilderingen, maar ook van een zeer sterk bezette breakdance battle, gehost door de wereldberoemde Hustlekidz, en optredens van onder meer Snelle (die momenteel met zijn nummer Reünie een grote hit heeft) en de Belgische sensaties Zwangere Guy en Coely.

Van de straat naar de Spelen

Veel aandacht was er ook voor de urban sporten die tijdens de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo voor het eerst Olympisch zijn. Skateland Rotterdam was zowel op zaterdag als zondag afgeladen voor de finales van het Nederlands Kampioenschap skateboarden bij de vrouwen (winnaar Keet Oldenbeuving) en mannen (winnaar Douwe Macaré). Naast de nationale titels vielen hier ook Olympische kwalificatiepunten te verdienen.

Op zondag was er op het Afrikaanderplein veel belangstelling voor het 3×3 basketbal. Stichting 3×3 Unites organiseerde hier de Rotterdam 3×3 Pro Cup met de beste Nederlandse basketballers, wat leidde tot veel spektakel. Ook hier viel op hoeveel buurtbewoners bij het veld bleven staan om deze voor velen nog wat onbekende sport te bekijken. Ook het speciaal door Opperclaes ontworpen en gemaakte basketbalcourt trok veel bekijks. Dit court wordt gedoneerd aan Rotterdam-Zuid, evenals het speciaal voor RSCW skatepark The Klip naast het gebouw de Paperclip. Hiermee hoopt de organisatie meer jongeren te stimuleren om buiten te gaan sporten.

Veel publiek kwam ook af op het World of Street Football evenement op de Binnenrotte, waar werd gestreden om de wereldtitel Panna Knock Out (met de Japanse winnaar Takuto Koguro) en de Intern Freestyle Knock Out Championships, waarbij de Nederlandse winnaar Jesse Marlet liet zien dat sport soms ook een soort kunstvorm is. Dat werd een dag eerder ook al getoond tijdens het Freerunning Speedstyle Championship bij Freestyle School Rotterdam en de BMX-clinics (ook al een Olympische sport) voor kinderen in het Hefpark.

Hiphop maakt Street Culture cocktail compleet

Liefhebbers van hiphop konden zaterdag tijdens The Jump Off van het HipHopHuis meedoen aan diverse workshops, waaronder producing, locking en afro. Ook waren er diverse talks over de ontwikkelingen in de hiphopscene en was er een bijzondere silent disco dance battle, die voor vele enthousiaste kreten zorgde bij het diverse publiek.

Het weekend was voor directrice van het HipHopHuis Aruna Vermeulen helemaal speciaal, omdat ze vrijdagavond de Doro Siepel Prijs (een jaarlijkse onderscheiding voor een culturele organisatie die zich hard maakt voor het aantrekken van nieuwe groepen bezoekers) in ontvangst mocht nemen. Dit gebeurde tijdens The Perfect Night, een speciale avond waarin de hiphopscene centraal stond en de tentoonstelling Street Dreams: When Hiphop took over Fashion, die dit weekend voor het laatst kon worden bezocht, extra onder de aandacht werd gebracht.

Zo mis je (bijna) niets van Rotterdam Street Culture Weekend!

Rotterdam Street Culture Weekend 2019 is begonnen! Drie dagen lang staat de stad in het teken van streetart, hiphop en urban sports. Niets missen? Dat kan bijna niet, want er is zóveel te doen! In dit artikel vertellen we je wel hoe je bijna niets mist.

Programma

Wil je een goed overzicht hebben van alle evenementen die bij het Rotterdam Street Culture Weekend (RSCW) horen? Bekijk dan op deze pagina het programma, kies jouw favoriete evenementen en zie waar en wanneer deze plaatsvinden.

Blokkenschema

Een totaaloverzicht van het programma en de tijden vind je in ons blokkenschema. Ook te downloaden als PDF, en dus makkelijk op te slaan op je telefoon of uit te printen! Ook het aparte blokkenschema van POW! WOW! is hier te downloaden.

Plattegrond

RSCW vindt plaats op verschillende locaties in de stad. Ben je het overzicht even kwijt? Op onze handige plattegrond zie je in één oogopslag waar alle evenementen plaatsvinden. Pak je fiets en cross door de stad, of download de RET-app en bepaal jouw route met het openbaar vervoer. Vrijwel alle activiteiten liggen op loopafstand van een metrostation!

Volg #RSCW op social media

Wil je zo weinig mogelijk missen? Volg Rotterdam Street Culture Weekend dan op social media! Via Facebook, Instagram en voornamelijk Instagram Stories plaatsen we het hele weekend updates over de verschillende activiteiten. Laat in ons Facebook Event ook even weten dat je komt!

Stories & tips

Meer weten over de achtergronden van het evenement en de deelnemers? Hier lees je interviews en artikelen over het Rotterdam Street Culture Weekend!

5x met kinderen naar Rotterdam Street Culture Weekend

Tijdens Rotterdam Street Culture Weekend 2019 (vrijdag 13 – zondag 15 september) smelten streetart, hiphop en urban sports samen. Het is een feest voor iedereen, maar zeker ook voor complete gezinnen. Daarom geven we vijf kindvriendelijke tips voor dit weekend!

BMX-FIETSDAY in the park

BMX is kunst op wielen, waarmee je niet vroeg genoeg kunt beginnen. Daarom kunnen kinderen van 2 tot 12 jaar tijdens Rotterdam Street Culture Weekend in het Hefpark meedoen aan clinics, een dikkebandenrace en/of een loopfietswedstrijd. En daarbij zijn aanmoedigingen van ouders en andere familieleden natuurlijk ook meer dan welkom! Zaterdag 14 september, 10:00 – 15:00 uur, Hefpark

010 Moves

010MOVES is de uitmarkt voor de sport. Op het voorplein van Ahoy vindt de presentatie  van de breedte- en de topsportagenda van het komende seizoen plaats, waaronder 3×3 straatvoetbal, panna knock-out, 3×3 basketbal en nog vele andere sporten. Je kunt kijken, maar vooral ook zelf meedoen aan al deze sporten. Zaterdag 14 september, 11:00 – 16:00 uur, Parkeerterrein P3, Ahoy

POW! WOW! Festival

Op zondag kun je al vanaf 11:00 uur op het Afrikaanderplein terecht voor allerlei activiteiten. Ga in de botanische tuin samen op zoek naar minuscule kunst, check hoe live minivans worden beschilderd, loop de wijk in voor de muurschilderingen en bewonder de kunsten van de breakdancers en de fietstunts van Team Domina. Ook kun je meedoen aan clinics van 3X3 basketbal of kijken hoe de beste basketballers van Nederland het tegen elkaar opnemen tijdens de 010 PRO Cup. Zondag 15 september, 11:00 – 23:00 uur, Afrikaanderplein

World of Street Football

Gek op voetbal? Dan moet je op zondag naar de Binnenrotte gaan! Hier strijden de beste straatvoetballers van de wereld om het wereldkampioenschap Freestyle en het wereldkampioenschap Panna Knock Out. De tricks en panna’s vliegen om je oren, dus hou je ogen goed open! Zondag 15 september, 13:00 – 21:00 uur, Binnenrotte

Freerunning Speedstyle Championship

Freerunnen geen echte sport? Kom op zaterdag maar eens kijken bij Freestyle School Rotterdam. Daar rennen, springen, klimmen en stunten waaghalzen op spectaculaire wijze naast elkaar over twee identieke parcoursen vol obstakels. Daarbij gaat het niet alleen om snelheid, maar ook om stijl. Wie die twee eigenschappen het best combineert, wint. Hoe gedurfder hoe beter! Zaterdag 14 september, 11:00 – 19:00 uur, Freestyle School Rotterdam (Schiemond 20)

Nieuwsgierig naar de andere (eveneens kindvriendelijke) onderdelen van Rotterdam Street Culture Weekend? Bekijk hier het volledige programma.

5x hiphop tijdens Rotterdam Street Culture Weekend

Tijdens Rotterdam Street Culture Weekend 2019 (vrijdag 13 – zondag 15 september) smelten streetart, hiphop en urban sports samen. We zetten vijf hiphop-onderdelen op een rij, die je komend weekend niet mag missen!

Street Dreams: How Hip took over Fashion

Foto: Isabel Janssen — Outsider LR (123)

Dat hiphop een lifestyle is en grote invloed heeft op de wereldwijde fashion industrie is te zien in de Kunsthal. De expositie Street Dreams: How Hiphop took over Fashion toont de looks, de codes en de creatieve kracht van pioniers en artiesten uit de scene. Pak je laatste kans om deze tentoonstelling te zien, want hij loopt tot en met aanstaande zondag!

Vrijdag 13 – Zondag 15 september, 10:00 – 17:00 uur
Kunsthal, kaarten via kunsthal.nl

The Perfect Night

Wil je de tentoonstelling Street Dreams: How Hiphop took over Fashion zien met extra context? Kom dan op vrijdag naar The Perfect Night. Kunsthal en Operator slaan de handen ineen voor een speciale avond. Geniet van een live talkshow met spraakmakende gasten Guillaume Schmidt (Patta), filmmaker Victor D. Ponten, stylist Isis Vaandrager en ‘Street Dreams’ team Aruna Vermeulen en Lee Stuart, performances van House of Vinyard en een afterparty in het Kunsthalcafé.

Vrijdag 13 september, 20:30 – 02:00 uur
Kunsthal, kaarten via kunsthal.nl

Foto: Isabel Janssen — Outsider LR (123)

The Jump Off

In het HipHopHuis geven makers tijdens The Jump Off een inkijkje in de Rotterdamse hiphopscene. Niet aan de hand van de skills, maar door universele waarden waarmee hiphop de wereld kan veranderen. Wat deze waarden zijn, kunnen bezoekers zelf ervaren tijdens diverse gesprekken, workshops, lezingen en optredens. Zo zijn er workshops afro, house, producing en locking, een silent disco allstyle 1 on 1 battle en een talk.

Zaterdag 14 september, 12:00 – 15:00 uur
HipHopHuis, gratis

Hustlekidz Breakdance Battle

De wereldberoemde Nederlandse breakdanceformatie Hustlekidz daagt je uit om jouw moves te laten zien. Schakel jij tijdens de Breakdance Battle (onderdeel van POW! WOW! Rotterdam) jouw tegenstander uit met de meest ingewikkelde moves, ‘pops’ en ‘locks’? Kijken kan natuurlijk ook gewoon, want de beste breakdancers nemen het tegen elkaar op en worden gejureerd door wereldberoemde breakdancers. Aanrader!

Zondag 15 september, 13:00 – 21:30 uur
Afrikaanderplein , gratis

Muziek tijdens POW! WOW!

POW! WOW! Rotterdam heeft een hele lekkere muziek line-up neergezet. De Nederlandse rapper Snelle staat met zijn hit ‘Reünie’ momenteel hoog in de Top 40. De Belgische Coely is inmiddels een gevestigde naam in de hiphopscene, terwijl haar landgenoot Zwangere Guy de afgelopen weken onder meer Lowlands en Into the Great Wide Open op z’n kop zette. En het mooie is: je ziet hen, en nog vele andere artiesten, allemaal gratis! 

Zondag 15 september, 13:00 – 23:00 uur
Afrikaanderplein, gratis

Basketbalcourt Opperclaes trekt veel bekijks op Rotterdam Centraal

Treinreizigers en nieuwsgierige Rotterdammers op Rotterdam Centraal keken afgelopen maandagmiddag even gek op. Was dat echt een basketbalcourt dat naar binnen werd gereden? Ze hallucineerden niet. Rotterdam Street Culture Weekend, 3X3 Unites en Opperclaes maken het namelijk mogelijk om op een van de drukste punten van Rotterdam een potje te basketballen.

Tot en met zondag kan er dagelijks tussen 15:00 en 19:30 uur worden gebasketbald onder leiding van 3X3 Unites. Dit is een stichting die het 3X3 basketbal naar een volgend niveau wil tillen en jongeren in beweging wil brengen. Bovendien organiseert 3X3 Unites de 3×3 Street Cup, 3X3 PRO Cup en verschillende clinics tijdens het Rotterdam Street Culture Weekend.

Het basketbalcourt op Centraal Station is ontworpen en gemaakt door Opperclaes, een Rotterdams platform voor hedendaagse kunst. Het court op het station is de bucket (het deel onder de basket) van een volledig 3×3 veld dat op zondag tijdens de 3X3 PRO Cup op het Afrikaanderplein zal worden gebruikt. Na afloop van dit event zal dit grote court worden gedoneerd aan een nader te bepalen wijk in Rotterdam-Zuid.

‘Extra dimensie aan ons werk’

‘Het is heel tof om een kunstobject te maken dat ook daadwerkelijk gebruikt wordt. Dat doen we wel vaker, maar het wordt niet vaak zó intensief gebruikt als een basketbalcourt. Dat geeft echt een extra dimensie aan ons werk,’ zegt Bruce Tsai-Meu-Chong, samen met Linda van der Vleuten oprichter van Opperclaes.

Het basketbalspel werd als uitgangspunt genomen voor het ontwerp. ‘We hebben diverse basketbaltermen in het court verwerkt. De kleuren vormen een goed geheel samen en knallen er lekker uit op een zwarte ondergrond. Het valt op. Dat bleek direct nadat we het hadden geplaatst, want er kwamen meteen mensen op af die gingen basketballen. Het werkt dus.’

Skatepark The Klip

Naast twee basketbalcourt maakt Opperclaes speciaal voor het Rotterdam Street Culture Weekend skatebare objecten, die bij Skatepark The Klip (naast De Paperclip in Rotterdam-Zuid) komen te liggen. Hier kan vanaf vrijdagmiddag gebruik van worden gemaakt.

De skatebare letters die Opperclaes maakte voor Rotterdam Street Culture Weekend 2018

Bruce: ‘Vorig jaar hebben we skatebare letters en woorden gemaakt. Nu gaan we voor diverse grafische vormen, die half in de grond verzonken komen te liggen. Vorig jaar was het een groot succes, we hopen dat er nu ook weer veel mensen op af zullen komen. Het zou helemaal tof zijn als onze objecten zó goed gebruikt worden dat ze kunnen blijven liggen. Dát is namelijk de reden dat we dit maken. Ik hoop dat we de jongeren op Zuid met zowel het basketbalcourt als de skateobjecten iets kunnen geven dat er nog niet echt is.’

Xisco (Hustlekidz): ‘Rotterdam krijgt wereldtop van het breakdancen te zien’

Xisco Riboch weet het zeker. Wie op zondag 15 september langs het breakdancepodium loopt tijdens POW! WOW! Rotterdam, onderdeel van het Rotterdam Street Culture Weekend, blijft staan. ‘So-wie-so blijf je dan staan. Wat je gaat zien, is één groot feest. Breakdance is een bizarre kunstvorm. Het is magic. Breakdance is een dans uit de toekomst, ook al kennen de meeste mensen het van vroeger. Dat willen we overbrengen op het publiek in Rotterdam,’ zegt de medeoprichter van de Nederlandse en wereldwijd bekende breakdanceformatie Hustlekidz.

Hustlekidz

Tijdens POW! WOW! Rotterdam herrijst er een heuse b-boy stage op het Afrikaanderplein. Hier zullen, verspreid over de dag, diverse battles plaatsvinden. Er zal een 1-on-1 b-boy battle zijn en voor de kids (t/m 16 jaar) is er een allstyle-battle. De battles worden georganiseerd en gepresenteerd door HustleKidz. Dit Nederlandse collectief van b-boys reist al jaren de hele wereld over en herbergt naast Xisco zelf onder meer wereldkampioen Menno van Gorp, Justen Beer, Kid Colombia en Shane.

Internationale toppers

Een internationaal gerenommeerde jury zal de b-boy battles beoordelen. Legendarische en wereldberoemde sleutelfiguren uit het breakdancen, zoals Moy Rivas (USA), Flea Rock (USA) en Xisco zelf zullen bepalen wie er met de prijzen naar huis gaan. ‘De afgelopen vijftien jaar hebben we met Hustlekidz de hele wereld over gereisd. Nu is het tijd om de wereld naar Rotterdam te brengen. Moy Rivas en Flea Rock zijn echt absolute sterren, die nu de nieuwe generatie gaan beoordelen,’ zegt Xisco.

Legendarische duels

Over de deelnemers aan de battles zegt hij: ‘De top van de Nederlandse en Europese b-boy scene gaat de strijd met elkaar aan. We hebben al aanmeldingen uit onder meer Frankrijk, Spanje, Amerika en Zuid-Korea. Ook zijn er een aantal vriendschappelijke battles, bijvoorbeeld tussen grote jongens als Justen Beer en Zeku, uit Amerika. Dat wordt een legendarisch duel, waarover men online nu al helemaal hyped is.’

‘Rotterdam ademt street culture’

Xisco is blij dat hij met Hustlekidz een grote b-boy jam kan organiseren in Rotterdam. ‘In de beginjaren van deze eeuw had je het International Breakdance Event in Nighttown. Dat waren legendarische jams. Rotterdam heeft alles op het gebied van street culture, de stad ademt street culture. Ik juich het toe dat er een heel weekend is waarin dat allemaal centraal staat, met ook streetart, hiphop en sport. De locatie is ook fantastisch, misschien in de Afrikaanderwijk. En dan ook nog eens gratis. Voor de b-boys en girls is dat ook heel tof, want zij kunnen hun skills nu aan een breder publiek laten zien. En dat publiek gaat echt versteld staan, dat kan ik iedereen verzekeren. Rotterdam krijgt de wereldtop van het breakdancen te zien.’

Olympische status

Daarnaast hoopt Xisco dat hij jongeren inspireert om ook te gaan breakdancen. ‘Zeker omdat je er, in tegenstelling tot vijftien jaar geleden, nu van kunt leven. Breakdancen krijgt in 2024 de Olympische status. Dat trekt sponsoren aan en zorgt voor veel media-aandacht. Dat is hartstikke mooi voor de sport, maar het is aan ons om er voor te zorgen dat de nieuwe generatie de street culture en lifestyle mee krijgt. In de kern moeten jongeren gaan breakdancen omdat ze liefde hebben voor dans.’

Bekijk hier de timetable van de Bboy stage hosted by Hustlekidz.

5x gratis streetart tijdens Rotterdam Street Culture Weekend

Tijdens Rotterdam Street Culture Weekend 2019 (vrijdag 13 – zondag 15 september) smelten streetart, hiphop en urban sports samen. We zetten vijf gratis streetart-onderdelen van hét internationale streetartfestival POW! WOW! Rotterdam op een rij, die je niet mag missen.

Murals

De ab-so-lu-te publiekstrekker op het gebied van streetart zijn de twaalf murals die in de Afrikaanderwijk worden gemaakt door internationaal bekende en Rotterdamse kunstenaars. Zij veranderen grauwe muren in kleurrijke kunstwerken, die tot in lengte van jaren te bewonderen zullen blijven. De kunstenaars werken een week lang aan hun meesterwerken, die op zondag tijdens POW! WOW! Festival te zien zijn. Wereldtoppers TelmoMiel en Smug gaan een unieke samenwerking en er wordt zelfs een schip in de Rijnhaven beschilderd. Een must see!

Vanaf maandag 9 september, dagelijks 10:00 – 20:00 uur, artiesten werken aan murals, iedereen die foto’s wil komen maken of hen aan het werk wil zien is van harte welkom
Zondag 15 september, 12:00 – 17:00 uur, wandeltours met gids
Afrikaanderwijk

20 Vans, 30 Cans

Back by dope demand: 20 Vans, 30 Cans! Bestelbusjes en kleine vrachtwagens worden op zondag 15 september live door speciaal geselecteerde kunstenaars omgetoverd tot rijdende kunstwerken.

Zondag 15 september, 13:00 – 19:00 uur
Afrikaanderplein (festivalterrein POW! WOW!)

Een van de vans tijdens de vorige editie van POW! WOW!

Geheime pop-up musea

Verschillende leegstaande huizen in de Afrikaanderwijk worden in samenwerking met diverse artiesten omgeturnd tot kleine pop-up musea. Welke kunst je daar kunt zien? Laat je verrassen! De adressen zijn Pretorialaan 131, Hilledijk 105B, Hilledijk 155 en Hilledijk 151. Wie de Tik Toy Garden onderweg vindt, krijgt bonuspunten!

Zondag 15 september, 11:00 – 18:00 uur
Afrikaanderwijk

Interventionists

Iets héél bijzonders zien? Bekijk het werk van interventionists Slinkachu en Spenser Little. Slinkachu heeft tijdens POW! WOW! Rotterdam een eigen mini-expo! Je kunt zijn miniaturen gaan zoeken in de Botanische Tuin Afrikaanderwijk, pál naast het festivalterrein. Spenser Little zal zijn bijzondere kunstwerken van ijzerdraad in het straatbeeld toepassen, dus houd je ogen goed open in de Afrikaanderwijk!

Zondag 15 september, 11:00 – 18:00 uur
(Botanische Tuin) Afrikaanderwijk

Een miniatuur van Slinkachu
IJzerdraad-kunstwerk van Spenser Little

Metrostation Rijnhaven

Kom je met het OV naar POW! WOW!? Stap dan uit bij Metrostation Rijnhaven. Paintandpose zorgt hier voor speciale raamschilderingen, die je meteen in de streetart-sfeer brengen!

Paintandpose in actie

Dagelijks, vanaf donderdag 5 september
Metrostation Rijnhaven

Oranje-captain Jesper Jobse: ‘3X3 basketbal veel spectaculairder dan normaal basketbal’

3X3 basketbal is een van de urban sports die dit jaar zijn toegevoegd aan het Rotterdam Street Culture Weekend. Jesper Jobse zag vijf jaar geleden als een van de eersten in Nederland de potentie van de sport. Inmiddels is hij captain van het Nederlands team, dat zilver won op de WK’s van 2017 en 2018 en goede kans maakt om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2020, en mede-oprichter van stichting 3X3 Unites, dat de basketbalevenementen tijdens RSCW organiseert. 5 vragen aan de bekendste 3X3 basketballer van Nederland.

Jesper, wat kunnen mensen verwachten van het 3X3 basketbal tijdens Rotterdam Street Culture Weekend?
‘Spektakel! 3X3 basketbal is echt een spectaculaire sport, veel spectaculairder dan normaal basketbal. Het spel gaat supersnel, omdat je met minder spelers speelt, maar één basket hebt en wedstrijden slechts tien minuten duren of korter, als een team 21 punten heeft. Daardoor zie je als toeschouwer veel scores, maar ook veel verschillende wedstrijden, van zowel mannen als vrouwen. Bij 3X3 basketbal is er ook vaak muziek en staat het publiek om het court. Dat zorgt echt voor een soort festivalsetting en dat maakt het laagdrempelig voor een breed publiek. 3X3 basketbal is daarmee ook veel toegankelijker dan normaal basketbal, waar je naar een sporthal gaat en een kaartje moet kopen.’

Hoe ziet het programma van 3X3 Unites tijdens RSCW eruit?
‘Op zaterdag 14 september hebben we de Street Day bij Ahoy, als onderdeel van 010MOVES. De twaalf beste teams van jongeren onder 18 uit heel Nederland strijden om de Street Cup en daarnaast zijn er clinics en challenges voor jong en oud, ook voor rolstoelbasketballers. De dag erna, op zondag 15 september, is het PRO Day op het Afrikaanderplein. Spelers die tot de beste van Nederland behoren spelen tegen elkaar om de 3X3 PRO Cup Rotterdam. Daar omheen hebben we diverse kidsgames, dus het is niet alleen leuk om te komen kijken, maar je kunt ook zelf meedoen. Ook als je nooit eerder heb gebasketbald.’

En voor de pro’s vallen Olympische kwalificatiepunten te verdienen, toch?
‘Zeker weten! Dat is een vrij ingewikkeld systeem, maar het komt er op neer dat de Top 100 spelers van Nederland punten kunnen verzamelen voor de kwalificatieranglijst voor de Spelen van Tokyo 2020. Hoe verder die Top 100 spelers komen op zondag, hoe groter de kansen van deelname van Nederland aan de Spelen. Momenteel staan we als land zevende op de ranglijst, terwijl in totaal acht landen mogen meedoen. We maken dus een goede kans. Zelf speel ik niet mee tijdens RSCW, omdat we met het Nederlands team in voorbereiding zijn op andere belangrijke kwalificatietoernooien voor de Spelen. Maar ik ben zeker aanwezig om te kijken hoe het eruit ziet in Rotterdam.’

Hoe mooi is het dat 3X3 basketbal in 2020 voor het eerst Olympisch is?
‘Dat is echt fantastisch. We kunnen de eerste Nederlandse basketballers worden die de Spelen halen. Dat is mijn ultieme droom en mijn ultieme kans, want ik ben inmiddels 35. Het geeft daarnaast aan dat het Internationaal Olympisch Comité de urban sporten steeds meer omarmt. Skateboarden wordt ook voor het eerst Olympisch, sporten als beachvolleybal en BMX zijn dat al. Het IOC ziet dat die sporten steeds populairder worden onder jongeren. Dat biedt enorme kansen, onder meer qua publiciteit. Zo worden de wedstrijden straks live op tv uitgezonden, zoals ook het WK van afgelopen zomer in Amsterdam al live te zien was bij de NOS. Daarmee bereiken we een veel groter publiek en vergroten we de aandacht voor de sport. Daardoor kunnen we jongeren hopelijk aanzetten tot sporten, iets wat ook een van de doelstellingen is van onze stichting 3X3 Unites.’

Wat hopen jullie te bereiken tijdens Rotterdam Street Culture Weekend?
‘Dat veel mensen even blijven hangen bij de basketbalvelden, omdat ze verrast worden door deze sport. We hopen dat mensen het tof vinden, dat we jongeren raken met de sport en de lifestyle die eromheen hangt. Het is daarbij goed dat we onderdeel zijn van een heel weekend waarin die hele urban vibe centraal staat. Dat vergroot de aantrekkingskracht voor onze sport, maar ook voor de andere onderdelen van RSCW.’

Bekijk hier het volledige programma van 3X3 Unites tijdens Rotterdam Street Culture Weekend.  

6x urban sports tijdens Rotterdam Street Culture Weekend

Tijdens Rotterdam Street Culture Weekend 2019 (vrijdag 13 – zondag 15 september) smelten streetart, hiphop en urban sports samen. We zetten de zes sportevenementen op een rij, waarbij je kunt kijken óf zelf je skills kunt laten zien.

NK Skateboarden Street 2019

Skateland Rotterdam staat drie dagen lang op zijn kop wanneer de top van de Nederlandse skateboard scene in actie komt. Dames en heren strijden op een streetparcours niet alleen om de nationale titel, maar ook om kwalificatiepunten voor de Olympische Spelen van 2020, wanneer skateboarden voor het eerst onderdeel uitmaakt van het Olympische programma. Liever zelf je skateboard tricks laten zien? Kom dan naar Skatepark The Klip op de Draaischijf in Rotterdam-Zuid. Hier liggen skatebare kunstobjecten, waarop je je kunt uitleven.

Vrijdag 13 – zondag 15 september, Skateland Rotterdam (Piekstraat 45) & Skatepark The Klip (Draaischijf / Lodewijk Pincoffsweg)

World of Street Football

Voetballiefhebbers opgelet! Knipper niet te veel met je ogen, want dan mis je gruwelijke acties, panna’s en tricks. Tijdens RSCW kun je twee dagen lang genieten van de beste straatvoetballers ter wereld, maar óók kun je zelf meedoen. Op zaterdag wordt op het voorplein van Ahoy gestreden om de WK Panna KO Youth en kun je met je eigen team meedoen aan een 3vs3-toernooi. Op zondag is de Binnenrotte het decor van onder andere het WK Panna Knock Out (met Rotterdammer en tweevoudig wereldkampioen Jeand Doest) en het WK 3vs3.

Zaterdag 14 september, 11:00 – 16:00 uur, Zuiderparkplein (voorplein Ahoy)
Zondag 15 september, 13:00 – 21:00 uur, Binnenrotte

010 Moves

010MOVES is de uitmarkt voor de sport. Op het voorplein van Ahoy vindt de presentatie  van de breedte- en de topsportagenda van het komende seizoen plaats, waaronder 3×3 straatvoetbal, panna knock-out, 3×3 basketbal en nog vele andere sporten. Kijk en doe vooral mee!

Zaterdag 14 september, 11:00 – 16:00 uur, Zuiderparkplein (Voorplein Ahoy)

3X3 Unites Basketball

Op het voorplein van Ahoy en het Afrikaanderplein bekijk je twee dagen lang wedstrijden drie-tegen-driebasketbal. Jeugdspelers strijden op zaterdag om de 010 Street Cup. Op zondag zie je nationale en internationale topspelers tijdens de 010 Pro Cup, waarbij Olympische kwalificatiepunten te verdienen zijn. De pro’s spelen op een veld dat als kunstwerk is ontworpen door Opperclaes. De andere helft van het veld is de week voor RSCW te zien op Rotterdam Centraal. Het gehele veld wordt na afloop aan een buurt in Rotterdam-Zuid gedoneerd. Gedurende de dag kun je ook zelf aan de slag en kijken hoe het gesteld is met jouw basketbalskills.

Zaterdag 14 september, 11:00 – 16:00 uur, Zuiderparkplein (voorplein Ahoy)
Zondag 15 september, 11:00 – 17:30 uur, Afrikaanderplein

Freerunning Speedstyle Championship

Freerunnen geen echte sport? Yeah, right… Kom op zaterdag maar eens kijken bij Freestyle School Rotterdam. Daar rennen, springen, klimmen en stunten waaghalzen op spectaculaire wijze naast elkaar over twee identieke parcoursen vol obstakels. Daarbij gaat het niet alleen om snelheid, maar ook om stijl. Wie die twee eigenschappen het best combineert, wint. Hoe gedurfder hoe beter! 

Zaterdag 14 september, 09:00 – 20:00 uur, Freestyle School Rotterdam (Schiemond 20)

BMX-FIETSDAY in the park

BMX is kunst op wielen, waarmee je niet vroeg genoeg kunt beginnen. Daarom kunnen kinderen van 2 tot 12 jaar tijdens Rotterdam Street Culture Weekend in het Hefpark meedoen aan clinics, een dikkebandenrace en/of een loopfietswedstrijd. En daarbij zijn aanmoedigingen natuurlijk ook meer dan welkom! 

Zaterdag 14 september, 10:00 – 15:00 uur, Hefpark

Nieuwsgierig naar de andere onderdelen van Rotterdam Street Culture Weekend? Bekijk hier het volledige programma.

Kunstenaar Said Kinos: ‘Tof om iets tastbaars achter te laten in Afrikaanderwijk’

Vorig jaar beschilderde hij ‘slechts’ een busje tijdens de eerste editie van POW! WOW! Rotterdam. Dit jaar gaat kunstenaar Said Kinos voor het grotere werk. Hij is namelijk een van de twaalf mural artists die in de Afrikaanderwijk een volledige muur gaat omtoveren tot een kleurrijk kunstwerk.

Saïd Kinos in actie tijdens POW! WOW! 2018

Geboren Rotterdammer

‘Daar heb ik heel veel zin in. Ik ben geboren en getogen in Rotterdam, dus het is heel tof dat ik dit kan gaan doen. En al helemaal omdat het tijdens POW! WOW! is, het grootste en bekendste streetart festival ter wereld,’ vertelt Kinos. Vanaf zondag 8 september gaat hij aan de slag in de Afrikaanderwijk. Het eindresultaat is te zien op zondag 15 september, de dag waarop POW! WOW! Festival plaatsvindt en tevens de afsluitende dag van het overkoepelende Rotterdam Street Culture Weekend.

Divers publiek

Kinos hoopt op dezelfde vibe als vorig jaar, toen POW! WOW! plaatsvond in het Merwe4Haven gebied. ‘De vibe was toen erg goed. Er was een grote diversiteit aan mensen; van echte liefhebbers van de street culture tot mensen die kwamen kijken wat onze scene nou allemaal inhoudt. Dat was heel leuk om te zien.’

Werk van Kinos op het Schieblock

Impact in Afrikaanderwijk

Dat de editie van dit jaar plaatsvindt op en rondom het Afrikaanderplein, geeft volgens Kinos een extra dimensie aan het evenement. ‘We trekken nu echt een bewoond gebied in. Een gebied waar veel mensen wonen die misschien wat minder snel een museum bezoeken. Door onze komst maken we de drempel lager en maken we kunst voor hen toegankelijker. In deze wijk kunnen we écht impact maken. Het is heel tof om iets tastbaars achter te laten.’

Kinos liet ook al blijvende kunst achter in Los Angeles

Fascinatie voor communicatie

Kinos weet nog niet precies wát hij gaat maken in de Afrikaanderwijk. De afgelopen periode was hij druk met zijn nieuwe solo-expositie, die sinds 31 augustus is geopend in galerij Assembled by Root aan het Zwaanshals. Dat het aansluit bij zijn bekende stijl, staat wel vast. In zijn werk is de fascinatie terug te vinden voor communicatie en welke verandering de digitalisering van onze samenleving met zich meebrengt. Ook contrast, vaak tussen zwart en wit, en het gebruik van typografie zijn kenmerkend. In Rotterdam is zijn werk onder meer te zien bij de Maashaven, Biergarten en bij het Paadje van Duizend Trêe, het fietspad tussen Rotterdam-Noord en Overschie.

Werk van Kinos in het Amerikaanse Denver

‘Rotterdam dé street culture stad’

Dat streetart tijdens het Rotterdam Street Culture Weekend samensmelt met hiphop en urban sports als breakdance en skateboarden, vindt Kinos een goede zaak. ‘Hopelijk ontstaat er kruisbestuiving tussen die onderdelen en komen liefhebbers van bijvoorbeeld skateboarden ook in contact met streetart. Als alles samen moet komen, dan in Rotterdam. Wij zijn altijd dé stad van Nederland geweest als het gaat om urban en street culture.’

Rotterdamse King of Panna gaat tijdens RSCW voor nieuwe wereldtitel

Hij speelde samen met Ronaldinho en Usain Bolt, werd twee keer wereldkampioen Panna Knock Out en vertoont zijn straatvoetbalskills over de hele wereld. Tijdens Rotterdam Street Culture Weekend 2019 gaat ‘King of Panna’ Jeand Doest in zijn hometown voor een nieuwe wereldtitel.

Grote publiekstrekker

Jeand Doest, artiestennaam Easy Man, is met zijn onafscheidelijke dreadlocks en onnavolgbare skills zonder twijfel dé publiekstrekker van World of Street Football, één van de evenementen van het Rotterdam Street Culture Weekend. Op zaterdag 14 september is hij de host op het voorplein van Ahoy, waar onder meer de finales van het WK Panna KO Youth en de Panna Pro League worden gehouden en Doest een demo zal geven. Een dag later is de straatvoetballer, met 129.000 volgers op Instagram en meer dan 50 miljoen hits op YouTube, op de Binnenrotte een van de grootste kanshebbers om zich te kronen tot de beste pannaspeler van de wereld.

‘Rotterdam krijgt absolute wereldtop te zien’

‘Gruwelijk’ en ‘helemaal top’ vindt Doest het, dat hij tijdens Rotterdam Street Culture Weekend de kans krijgt om voor de derde keer wereldkampioen panna te worden. ‘Wereldkampioen worden in je eigen stad, mooier is er niet,’ weet hij uit ervaring. In 2013 en 2016 lukte hem dat namelijk ook. ‘Het WK Panna KO is het grootste event van het jaar in het straatvoetbal. Toen deze editie werd aangekondigd, kregen we vanuit de scene meteen heel veel positieve reacties. Er komen spelers uit onder andere Denemarken, Duitsland, Engeland en Japan. Rotterdam krijgt de absolute wereldtop op het gebied van straatvoetbal te zien. Ik hoop dat ik ze allemaal kan verslaan.’

‘Jeugd moet meer straatvoetballen’

Maar Doest wil meer dan zelf shinen. Hij wil tijdens RSCW vooral ook jongeren inspireren. ‘De jeugd beweegt veel minder dan ik vroeger deed. Daar willen we met Panna Knock Out, de organisatie waar ik werk, verandering in brengen. Daarom organiseren we in samenwerking met Rotterdamse profvoetballers als Georginio Wijnaldum, Jetro Willems en Royston Drenthe straatvoetbaltoernooien in de stad. Kids kunnen daar ook FIFA spelen, maar pas nadat ze ook zelf hebben gevoetbald tijdens de skills games. Dat is tijdens RSCW ook zo. Zo hopen we de jeugd enthousiast te maken om meer op straat te gaan voetballen.’

‘Rotterdammers, kom naar RSCW!’

Rotterdammer Doest vindt het een goede zaak dat zijn stad van vrijdag 13 tot en met zondag 15 september in het teken staat van street culture, met naast straatvoetbal ook streetart, andere urban sports en hiphop. ‘We doen verschillende dingen, maar hebben één ding gemeen: we hebben talent voor iets, hebben onszelf dingen aangeleerd op de straat en willen die skills tonen aan een groter publiek. Rotterdam Street Culture Weekend is daardoor een super creatief en veelzijdig event, voor een heel breed publiek. Ik hoop echt dat het aanslaat, dus ik zou tegen al mijn stadgenoten willen zeggen: kom naar RSCW!’

Streetart, hiphop en urban sports smelten samen tijdens tweede editie Rotterdam Street Culture Weekend

PERSBERICHT

De modernste street art, de rauwste hiphopbeats en de mooiste panna’s, dunks, skate-, breakdance- en freerun tricks. Wie van street culture houdt, komt van vrijdag 13 tot en met zondag 15 september ogen en oren tekort in Rotterdam. Tijdens de tweede editie van het Rotterdam Street Culture Weekend staat de stad volledig in het teken van internationale streetart, hiphop en urban sports.

Het Rotterdam Street Culture Weekend (RSCW) brengt een nieuw geluid in de Rotterdamse evenementensector, waarbij kunst in de openbare buitenruimte wordt gecombineerd met sport op veelal het hoogste niveau. Dat is ook precies waar Rotterdam Street Culture Weekend om draait: de combinatie van sport en cultuur. Het festival is een uiting van de hedendaagse jongerencultuur, waarbij de scheidslijn tussen disciplines steeds meer vervaagt.

Rotterdam zit boordevol talenten en initiatieven op het gebied van street art, hiphop en urban sports. De samenwerking tussen Rotterdam Festivals, de gemeente, Rotterdam Topsport en festivalorganisatoren gaat hierbij steeds verder hand in hand. Zeker ook in aanloop naar 2020, wanneer de urban sports skateboarden en 3×3-basketbal debuteren op de Olympische Spelen in Tokyo en daarmee de status van Olympische sport krijgen.

Tijdens RSCW zijn er Olympische kwalificatiepunten te verdienen voor de 3X3 basketballers

Van de straat naar de Spelen

Daar waar tijdens de eerste editie in 2018 (met 23.000 bezoekers) de nadruk lag op street art, verschuift de focus dit jaar (mede met het oog op die Olympische Spelen) meer naar sport. Zo krijgen sporters tijdens het RSCW de kans om de benodigde kwalificatiepunten voor de Spelen van 2020 binnen te slepen.

Zo vindt in Skateland het NK Skateboarden Street 2019 plaats, waar de top van de Nederlandse skateboardscene niet alleen strijdt om de nationale titel, maar óók om kwalificatiepunten voor de Olympische Spelen. Op zondag komen nationale en internationale topspelers uit het 3×3-basketbal met hetzelfde doel in actie tijdens de 3×3 Unites Pro Cup op het Afrikaanderplein. Spektakel is gegarandeerd tijdens deze snelle straatvariant van het traditionele basketbal, iets wat bezoekers ook zelf kunnen ervaren.

Een dag eerder laten jeugdige 3×3-basketballers hun kwaliteiten zien op het voorplein van Ahoy. Hier vinden tevens sportieve demonstraties van 010 Moves (de uitmarkt voor de sport) plaats, terwijl ook de pannakoningen van World of Street Football hun skills laten zien. Op zondag showen ze hun moves op de Binnenrotte, onder meer tijdens het WK Panna Knock Out en het International Championship Freestyle Knock-Out. Liefhebbers van het spectaculaire freerunnen moeten op zaterdag bij de Freestyle School in Schiemond zijn voor het Freerunning Speedstyle Championship, terwijl in het Hefpark BMX-clinics en -races voor kinderen worden gehouden. 

Freestyle voetbal is een van de vele urban sports tijdens RSCW 2019

POW! WOW!: blijvende kunst in Afrikaanderwijk

’s Werelds bekendste streetartfestival POW! WOW! streek vorig jaar voor het eerst neer in Rotterdam en was een belangrijke pijler onder het succes van de eerste editie van het Rotterdam Street Culture Festival. Ook dit jaar is POW! WOW! een onmisbaar onderdeel van het programma. Waar de artiesten vorig jaar neerstreken in het verlaten Merwe4Haven-gebied, daar trekken ze nu de bewoonde wereld van de Afrikaanderwijk in, waar ze blijvende kunst zullen achterlaten.  

In de Afrikaanderwijk worden namelijk enorme, grauwe muren door lokale en internationale kunstenaars (uit o.a. Verenigde Staten, Frankrijk, Australië en Singapore) omgetoverd tot kleurrijke kunstwerken. Speciale wandeltours voeren bezoekers langs de indrukwekkende muurschilderingen. Wegens succes keert ook ‘20 Vans 30 Cans’ terug; aan de rand van het festivalterrein op het Afrikaanderplein zullen op zondag 15 september maar liefst twintig voertuigen live worden gepaint. Daarnaast is er een breakdance battle onder leiding van dan het wereldberoemde The Hustle Kidz. Zij organiseren onder meer een battle waarbij de winnaar een reis naar POW! WOW! Hawaii wint.

Een van de murals tijdens POW! WOW! 2018

Inkijkje in hiphopscene

Voor muziekliefhebbers zijn er tijdens POW! WOW! optredens van hiphopartiesten Coely, Not3s, Snelle, Zwangere Guy, Amartey, Kay Slice, Sammie Sedano, Hunna Soundsystem en MC JR. Wie niet alleen wil genieten van muziek, maar een diepere inkijk wil krijgen in de hiphopwereld, kan kiezen uit verschillende activiteiten. In de Kunsthal kun je in het afsluitende weekend de tentoonstelling How Hiphop Took over Fashion bezoeken.

In het HipHopHuis geven makers tijdens The Jump Off een inkijkje in de Rotterdamse hiphopscene. Niet aan de hand van de skills, maar aan de hand van universele waarden waarmee hiphop de wereld kan veranderen. Wat deze waarden zijn, kunnen bezoekers zelf ervaren tijdens gesprekken, workshops, lezingen en optredens van diverse bekende artiesten. The Jump Off begint met een grote urban dance mars door de straten van Rotterdam.