Rapper Akwasi, straatvoetbalster Rocky en B-Boy Redo delen kennis tijdens RSCW 2020

Met trots presenteert de organisatie van Rotterdam Street Culture Weekend (RSCW) de line-up voor de editie van 2020, die plaatsvindt van vrijdag 11 tot en met zondag 13 september. Bekende namen zijn onder meer rapper Akwasi, straatvoetballer Rocky en B-Boy Redo, die tijdens inspiratiesessies hun kennis en ervaringen delen. Met het toevoegen van Beyond the Beat en The Jump Off aan de programmering is naast street art en street sports ook de hiphopcultuur ijzersterk vertegenwoordigd. In dit persbericht lees je meer over de inhoud van deze programmaonderdelen én over de lancering van een grootschalige campagne waarin de game changers binnen de Rotterdamse street culture centraal staan.


Breaking Rules (Europese hiphopconferentie)

Akwasi, Rocky en Redo maken deel uit van Breaking Rules, een Europese hiphopconferentie die voor het eerst in Nederland wordt gehouden Tijdens zogenoemde artist talks vertellen ze over de rol van hiphop in hun leven en hoe zij jongeren daarmee inspireren. Breaking Rules is op vrijdag 11 en zaterdag 12 september live te volgen via de website van organisator LKCA.

Tekst gaat verder onder foto  

Akwasi Owusu Ansah is naast rapper en schrijver bovenal een verhalenverteller. Hij verschijnt regelmatig in tv-programma’s om zijn licht te laten schijnen op maatschappelijke ontwikkelingen. Topstraatvoetbalster Rocky (Roxanne Hehakaija) reisde de hele wereld over om haar skills te laten zien. Daarnaast is ze de eerste en enige vrouw die deel uitmaakt van de Street Legends, het beste straatvoetbalteam in de wereld. Als directeur van de Favela Street Foundation verandert ze wereldwijd levens van jongeren. Redo (Redouan Ait Chitt) werd vanwege zijn lichamelijke beperkingen naar eigen zeggen “geboren met een 6-0 achterstand”. Inmiddels is hij een internationaal vermaarde breakdancer, bekroonde artiest, inspirerende TedX keynote spreker en creatief ondernemer. In 2019 won hij de Gouden Zwaan, de meest prestigieuze dansprijs van Nederland. 

Beyond the Beat & The Jump Off

De afgelopen periode werden de events Beyond the Beat en The Jump Off toegevoegd aan de programmering van RSCW 2020. Ook bij deze events staat de hiphopcultuur in de breedste zin van het woord centraal. Beyond the Beat wordt op vrijdag 11 september georganiseerd door BIRD, HipHopHuis en Notorious IBE. Het event bestaat uit een gratis dubbelconcert van Joya Mooi (in BIRD) en een gratis openluchtprogramma (locatie: Garden of Bird) met live optredens, danswedstrijden, panels en film.

Een dag later, op zaterdag 12 september, organiseert het HipHopHuis The Jump Off. Tijdens deze traditionele seizoensopening gaat het om kennisdeling én viering, want het HipHopHuis bestaat achttien jaar. Naast workshops, een expositie van de Amerikaanse kunstenaar Kahlil Joseph  en een celebration vertellen Winne (Couture33), Lloyd Marengo (Lloyd’s Company) en Natascha Slagtand (House Of Knowledge) tijdens het panelgesprek ‘Knowledge is the new currency’ hoe zij als bruine en zwarte ondernemers en activisten hun organisatie succesvol hebben weten te maken.

Tekst gaat verder onder foto

‘Belang hiphop algemeen erkend’ 

‘We zijn heel trots op de line-up en de samenwerking met de verschillende partijen’, zegt Rajiv Bhagwanbali, die sinds dit jaar artistiek leider van RSCW is. ‘De hiphopcultuur is de basis van huidige street culture. Andere disciplines als street art en street sports zijn hieruit ontstaan. Dat de Raad voor Cultuur het Rijk heeft geadviseerd het HipHopHuis op te nemen in de culturele basisinfrastructuur, bevestigt dat het belang van hiphop inmiddels algemeen wordt erkend. Het HipHopHuis is een echte verbinder en aanjager binnen de Rotterdamse street culture, dus we zijn ontzettend blij dat zij zijn aangehaakt. Tijdens RSCW verbinden we al die disciplines, waarmee we laten zien dat Rotterdam de street culture hoofdstad van Nederland is.

Naast Breaking Rules, Beyond the Beat en The Jump Off behoren de volgende onderdelen tot het programma: POW! WOW! Rotterdam, NK BMX Freestyle 2020, NK SpeedStyle Freerunning, World of Street Football (met o.a. NK en WK Panna Knock Out), Spraakuhloos, 010Moves en Move Around Sound. De kunstenaars die tijdens POW! WOW! aan de murals werken, beginnen al op 6 september.