Gamechanger | Amara van der Elst

Van graffiti artists tot woordkunstenaars, van breakdancers tot BMX’ers en van straatvoetballers tot hiphoppers; Rotterdam is op alle fronten dé street culture hoofdstad van Nederland. Maar wie zijn deze toptalenten, die hun eigen subcultuur verjongen, verrijken en vernieuwen met hun skills? In aanloop naar de vierde editie van RSCW (4 t/m 12 september 2021) lichten we elke dag een Gamechanger – gefotografeerd door Stacii Samidin – uit op onze website en socials. In deel 3: Amara van der Elst, spoken word-talent.

We spraken Amara van der Elst over haar gamechanger in de schrijverswereld, wijze woorden van haar moeder, en haar eigen game changer-moment op de Dam op 4 mei. 

Wie was jouw grote gamechanger?

Heel veel mensen hebben mij geholpen te komen waar ik nu ben. Maar in de spoken word scene is mijn grote gamechanger Elten Kiene. Ik had net een wedstrijd van Kunstbende Zuid-Holland gewonnen, in de categorie taal. Daar had Elten mij opgemerkt. Twee dagen later stond een show gepland met zijn spoken word platform Woorden Worden Zinnen. Hij belde me vlak daarvoor op om te vragen of ik wilde invallen voor een act die op het laatste moment uitviel. Ik heb gelijk ja gezegd. Vanaf toen heeft hij onthouden dat ik altijd ready ben. 

De tekst die ik voor Kunstbende maakte, had ik eigenlijk helemaal niet als spoken word-tekst geschreven. Ik wist nog helemaal niet wat spoken word was. Het was Chanty Louis die na de show tegen mij zei: ‘Je mag jouw werk echt wel spoken word noemen’. Ik was gelijk weg van spoken word vanaf het moment dat ik ervan proefde. So I started cookin’ some

Wie mij in mijn persoonlijke leven heeft gemotiveerd, is mijn moeder. Zij heeft mij geleerd om hard te werken voor je dromen en ze heeft mij de vrijheid gegeven om ambitie te hebben. Er zijn veel jongeren die denken dat de mogelijkheden er niet zijn. Maar mijn moeder heeft mij altijd anders doen geloven. Zij zei: ‘Je wil iets? Ga het dan zelf halen.’ 

Waar spreek jij over in je spoken word-teksten?

Dat ligt aan wat mij op dat moment bezig houdt, wat op dat moment om mij heen resoneert. Ik schrijf vanuit een bepaalde noodzaak. Die kan maatschappelijk zijn, zoals racisme of seksisme. Het kan over liefde of vriendschap gaan, maar ook over psychologische onderwerpen, zoals zelfwaardering of de grind-cultuur. Over de grind-cultuur schrijf ik bijvoorbeeld dat het mooier is om te genieten van de stappen die je al hebt gemaakt, in plaats van altijd maar door te gaan. 

Wanneer heb jij je zelf een game changer gevoeld?

Dat gevoel had ik heel erg na mijn optreden bij de Dodenherdenking op 4 mei. In mijn tekst had ik een line gezet die mij zelf ook veel heeft gebracht, als dochter van een Indische moeder en Nederlandse vader. ‘Half en half maken heel mooi.’ Ik kreeg van veel mensen een reactie als: ‘Wauw dit moest ik horen. Deze woorden had ik nodig. Jij hebt iets geheeld in mij.’ Soms zonder dat ze tevoren beseften dat er iets te helen viel. Dat is een moment waarop het besef van de kracht van woorden bij mij doordringt. Andersom kunnen hun woorden mij ook raken.

Meer horen van Amara? Check het programma en kom langs!

Waar kunnen we je volgen?

Instagram: amaravdelst